Ministar vanjskih poslova BiH

Crnadak primio veleposlanika Slovenije u BiH

veleposlanika
01.08.2016.
u 17:50

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak primio je danas veleposlanika Republike Slovenije u BiH Iztoka Grmeka i generalnog direktora International Trust Fund - Enhancing Human Security iz Ljubljane Damjana Berganta.

Dogovorena je posjeta ministra vanjskih poslova Republike Slovenije Karla Erjaveca Bosni i Hercegovini za 10. i 11. listopada.

Osim bilateralnog susreta, dvojica ministra vanjskih poslova će svečano otvoriti novu zgradu Veleposlanstva Republike Slovenije u Sarajevu, koju je Slovenija nedavno kupila.

Grmek je istaknuo da je novokupljeni objekt jedina investicija slovenskog MVP-a u ovoj godini za ovu namjenu, što je pokazatelj da se Slovenija na duži rok vidi kao važan subjekt u BiH.

Dodao je da su odnosi između dviju država vrlo dobri i da su Slovenija i BiH tradicionalno i interesno povezane. Istaknuo je podrška Slovenije europskom putu BiH.

Grmek je istaknuo da su u tijeku zadnje pripreme za izvršenje presude Europskog suda za ljudska prava u Strazburu iz srpnja 2014. godine i da će to preostalo otvoreno pitanje u odnosima između dviju država uskoro biti zatvoreno.

Crnadak je izrazio zadovoljstvo tom informacijom istaknuvši da je izvršenje te presude od posebnog interesa za Bosnu i Hercegovinu jer se odnosi na stotine tisuća njenih građana.

Grmek je informirao o uspjehu slovenskog kandidata za glavnog tajnika UN-a Danila Turka na nedavnom saslušanju pred Općom skupštinom UN-a i izrazio očekivanje da će slovenski kandidat biti u najužem krugu za konačni izbor.

Generalni direktor ITF - Enhancing Human Security iz Ljubljane Damjan Bergant informirao je Crnatka o aktivnostima te organizacije s posebnim naglaskom na aktivnosti ureda u BiH. Naglasio je da je tijekom osamnaest godina postojanja ITF-a, u proces deminiranja u Bosni i Hercegovini kroz taj fond uloženo oko 200 milijuna dolara donatorskih sredstava, priopćeno je iz MVP-a BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?