ministar vanjskih poslova

Crnadak na neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova zemalja OSCE-a

ministar vanjskih posllova
01.09.2016.
u 18:08

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak učestvovao je danas u Potsdamu (Njemačka) na neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova zemalja Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OSCE).

Sastanak je održan u okviru predsjedavanja Savezne Republike Njemačke OSCE-om i tematski je bio organiziran na dva dijela, pa se u prvom dijelu raspravljalo na temu "Kako savladati zajedničke izazove", a u drugom na temu „Kako se pripremiti za budućnost - u susret sastanku Vijeća ministara OSCE-a u Hamburgu i nakon toga".

Ministar Crnadak se prisutnima obratio na temu zajedničkih izazova, naglasivši važnost saradnje među zemljama članicama, kao i dobrosusjedskih odnosa u cilju jačanja stabilnosti i sigurnosti regiona, gdje OSCE treba biti ključni faktor u procesu regionalnog povezivanja.

Više od četiri decenije OSCE je aktivno uključen u rješavanje konflikta širom Europe i kao takav postao je stup stabilnosti na kontinentu, zaključio je ministar.

Na kraju svog izlaganja, ministar se osvrnuo i na niz problema sa kojima se Europa susreće, poput međunarodnog terorizma, priliva emigranata, kao i sajber-kriminala, naglasivši da se od OSCE-a očekuje da pruži konkretan doprinos u rješavanju ovih izazova.

Prije početka sastanka, ministar Crnadak imao je kratak susret s njemačkim ministrom vanjskih poslova Frank-Walterom Steinmeierom tokom kojeg mu je prenio da je za BiH nastavak evropskih integracija glavni prioritet i da očekuje da će Vijeće za opće poslove EU na sjednici 20. rujna pozitivno odgovoriti na aplikaciju BiH i zahtjev za članstvo u EU.

Ministar Crnadak čestitao je njemačkom kolegi na dosadašnjem predsjedavanju OSCE-om u 2016. godini i potvrdio da će BiH nastaviti sa svojim doprinosom razvoju organizacije i aktivnim sudjelovanjem na službenom sastanku Ministarskog savjeta OSCE-a u prosincu Hamburgu, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?