Istrage SIPA-e pokazale

U prošloj godini "oprana" 13,63 milijuna KM nelegalnog novca

28.01.2024.
u 15:59

U nadležnosti SIPA-e vođeno je šest financijskih istraga. Ovoj vrsti istraga posvećena je osobita pozornost, navodi se u izvješću

U legalne novčane tokove u BiH u 2023. godini ubačena su 13,63 milijuna maraka nelegalno stečenog novca, vidljivo je iz informacija o provedenim istragama Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA). U izvješću SIPA-e za prošlu godinu navedeno je da je istragama kaznenih djela pranja novca utvrđeno da su kroz financijski sustav BiH u legalne novčane tokove ubačena 13,63 milijuna konvertibilnih maraka nelegalno stečenog novca, dok je nastala materijalna šteta od prijavljenih kaznenih djela iznosila 5,43 milijuna konvertibilnih maraka, piše Dnevni avaz.

Prema ranijim izvješćima SIPA-e, u legalne novčane tokove BiH u 2022. godini ubačeno je 35,19 milijuna KM nelegalno stečenog novca, dok je nastala materijalna šteta od prijavljenih kaznenih djela pranja novca iznosila 14 milijuna KM. U legalne novčane tokove u 2021. godini ubačeno je 10,9 milijuna, a 2020. i 2019. godine 12,9 milijuna odnosno 12,1 milijun KM. Ti podaci pokazuju da je u posljednjih pet godina u 2022. otkriveno najviše opranog novca u legalnim novčanim tokovima.

- U nadležnosti SIPA-e vođeno je šest financijskih istraga. Ovoj vrsti istraga posvećena je osobita pozornost, a, iako nije formirana posebna unutarnja organizacijska jedinica koja bi se bavila ovim istragama, izvršena je preraspodjela postojećeg kadra - navedeno je u izvješću SIPA-e za prošlu godinu. U pogledu borbe institucija BiH protiv ovakvog oblika kriminala treba navesti novo zakonsko rješenje o sprječavanju pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti. Riječ je o jednom od 14 prioriteta iz Mišljenja Europske komisije za pristupanje Bosne i Hercegovine Europskoj uniji. Usvajanjem ovog zakona, s oznakom "EI", Bosna i Hercegovina želi poboljšati kapacitete za učinkovitiju borbu protiv pranja novca i financiranja terorizma u korist poslovne zajednice i građana BiH.

Novi zakon harmonizira sustav sprječavanja pranja novca i financiranja terorizma u BiH sa standardima FATF-a i Moneyvala iz posljednjeg kruga evaluacije. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije