navigacija Crna kronika
Ljubuški

U Ljubuškom dvije žene se potukle zbog filma

Oprečne izjave nakon sukoba Vere Dedić (56) i Štefice Galić (49)

U Ljubuškom dvije žene se potukle zbog filma

Foto:

Prikazivanje kontroverznog kratkog dokumentarnog filma Titove unuke Svetlane Broz “Neđo od Ljubuškog” u Gradskoj vijećnici uzburkalo je duhove u Ljubuškom i Hercegovini, poprimilo je i šire političke konotacije, a dio posljedica sukoba i nesporazuma koje je izazvao, rješavat će policija, moguće i pravosuđe. Preksinoć oko 22:30 na Trgu sv. Ante, točnije u dvorištu ispred franjevačkog samostana, došlo je do fizičkog sukoba između Štefice Galić (49), supruge Neđe Galića, glavnog lika spornog dokumentarnog filma, i Vere Dedić (56), općinske službenice i sudionice prosvjeda protiv prikazivanja filma, nakana, ciljeva i poruka koji se filmom žele postići. Vera Dedić je sa susjedom Ljiljom Sabljić prošetala do samostana s ciljem da zapali svijeću i pomoli se, i tamo je na klupi zatekla Šteficu Galić i njezinu prijateljicu Nelu Delalić.

- Pozdravila sam s dobra večer i obratila se Štefici: “Gospođo, što ti radiš u ovom svetištu kojeg vrijeđaš svojim izjavama u filmu, rekla si da to nije tvoje svetište i molim te napusti ga”. Ona je odgovorila: “Moj je Neđo spasio tisuću Bošnjaka”. Odgovorila sam: “Ma molim te, to nije istina, da nije bilo politike ja bih te pitala što bi on spasio”. Nakon toga sam rekla: “Kad je bio rat sa Srbima, krim policajac i ja izuzeli smo vam radio stanicu kojom ste održavali vezu s neprijateljskom stranom”. Nakon što sam to izgovorila ona je skočila, ošamarila me i opsovala mi majku. Ja sam joj uzvratila šamar, zakukala je: “Odoše mi naočale od 800 maraka”, i opet je krenula prema meni, ja prema njoj, gužvale smo se - priča potreseno Vera koju smo zatekli pred njezinom kućom na Humcu. Majica joj je bila poderana, lančić joj je prijateljica Ljilja našla na betonu, mobitelom su svijetlile da nađu križić i privjesak “B” (blagoslovljeno). - Našle smo i staklo Šteficinih naočala, rekla sam Ljilji ostavi joj na zid neka i ona dođe po svoje. Mogla sam prije nje doći u policiju, ali bojala sam se kako će reagirati moj suprug Branko, bolestan je, imao je moždani udar.

Međutim, kad sam došla kući ubrzo je na vrata došla policija i dala sam izjavu. Žao mi je zbog svega, ali ne mogu prihvatiti da se nas Hrvate u Ljubuškom proglašava nacistima i fašistima. Istina je posve drukčija, mi u Ljubuškom možemo Bošnjacima pogledati u oči, a mogu li oni Hrvatima u Bosni, u sjevernoj Hercegovini - kaže Vera.

Ocijeni:

1 2 3 4 5

0 (0 ocjena)
Ispravi pogreške