I nakon ponovljenog suđenja Turkovićevoj zločinačkoj skupini

Tužiteljica traži po 45 g. za vođu i egzekutora, a obrana slobodu

Zijad Turković
10.03.2015.
u 09:27

Tražeći oslobađajuću presudu, Fahrija Karkin, odvjetnik Zijada Turkovića zvanog Zika, optuženog kao vođa skupine koja se tereti za pet ubojstava, pljačku Cargo-centra sarajevske zračne luke, šverc droge te iznudu dionica Ključa, u završnim riječima osvrnuo se na vjerodostojnost svjedoka pokajnika Seada Dumanjića i Isljama Kalendera. - Dumanjić je rekao da je Rajko Milovanović sjekirom Mikiju (Midhatu Mekiću, op.a.) odsjekao glavu. To ruši povjerenje u njegov iskaz, naveo je Karkin objasnivši da je na Mekiću nađeno osam rana od vatrenog oružja, od kojih su dvije na glavi, te da obducent nije naveo kako je vrat bio oštećen.

Nisu vadili ploda

- Mekićeva trudna djevojka Salas Cortez iz Bolivije je, kako se tvrdilo, ubijena u ležećem položaju na kauču, ali tamo nisu pronađena dva zrna koja su joj ispaljena u glavu kada je “ovjerena”. Nije joj nožem izrezan trbuh i izvađen plod. Ovo ističem zbog morbidnih optužbi protiv mog klijenta - istaknuo je Karkin. Po njemu, Dumanjićev iskaz ima i niz šupljina kad je riječ o ubojstvu Marija Tolića i njegova pratitelja Wernera Ajdarija. Turkovićev odvjetnik naveo je da je i Isljam Kalender uhvaćen u nekoliko laži. Prva laž je da je u policiju sam došao iz Njemačke, a u stvarnosti je deportiran, te da je 13. rujna 2010. u Sarajevu uhićen jer je prevozio drogu sa sinom Anesom i Ismetom Seferovićem... S druge strane, tužiteljica Dijana Kajmaković prije je pred Prizivnim vijećem Suda BiH drugi put na ovom ‘suđenju desetljeća’ zatražila maksimalnu kaznu od 45 godina zatvora za vođu Zijada Turkovića i ‘egzekutora’ Milenka Lakića Lakija, a za Sašu Stjepanovića, Muamera Zahitovića i Fadila Aljovića po njihovoj ‘zasluzi’. Ova preostala petorka koja se nije htjela pokajati još je u studenom 2013. bila osuđena na ukupno 100 godina zatvora, i to Turković i Lakić po 40, Stjepanović 12, Zahitović tri, a Aljović na pet godina. No, ta je presuda ukinuta i suđenje je bilo vraćeno na početak. Inače, ova tužiteljica je zajedno s kolegom Olegom Čavkom posljednjih pet godine imala niz neugodnih situacija, od diverzija do prijetnji smrću, ali nije odustajala od dokazivanja surovosti Turkovićeve skupine.

Početak kraja

Sve je počelo u travnju 2010., kada je FUP-u prijavljen nestanak Marija Tolića iz Zenice i Wernera Ajdanija iz Travnika, kao i njihova porshea u Sarajevu. Tužiteljica je svojedobno otkrila da se veliki pomak u istrazi dogodio kada je poslije na šest godina zatvora osuđeni pokajnik Memović zajedno s optuženim Fadilom Aljovićem, tražio novac od obitelji Tolić u zamjenu za informacije o njihovom već tad ubijenom i u šumi zakopanom članu, a kao dokaz im je ponudio čahure metaka kojima je Mario ubijen. Tako je policija i došla do Memovića pa se čitavo klupko zločina počelo odmotavati. - Otkrio je da su za ubojstvo Mekića i njegove trudne djevojke odgovorni Turković, Sead Dumanjić, koji se također poslije pokajao i dobio pet godina, i Isljam Kalender, koji se obratio riječima: “Sada je sve gotovo, spreman sam vam pomoći riješiti 10 ubojstava”, te ušao u program zaštite svjedoka. Emir Zeković kazao nam je kako ima informacije o pljački Cargo-centra u sarajevskoj zračnoj luci kada je opljačkano 2,5 milijuna KM, a Kalender je pokazao gdje su pokopana tijela Mekića i Salas Cortez. Zeković i Kalender dobili su imunitet te detaljno opisali vezu između Turkovića, Tolića i Mekića - govorila je tužiteljica Kajmaković, S druge strane, pokajnik Dumanjić je opisao likvidaciju Tolića i Ajdarija, te Rajka Milovanovića Grge koji je bio član Turkovićeva klana. - Turković se želio riješiti svih potencijalnih svjedoka, a Milovanović je u klanu bio poznat kao kopač grobova. Dumanjić je pokazao gdje su pokopani Ajdarij i Tolić. Trebalo je ispasti da ih je Mekić poubijao, a zatim pobjegao u J. Ameriku - otkrila je pakleni plan tužiteljica Kajmaković.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije