Pad ‘ndranghete

Šef mafije i njegov sin na brzinu su utekli iz Mokošice

Trgovci drogom (1)
Foto: VL
1/3
06.06.2012.
u 12:00

Riječ obrane: Nisu mogli prati novac preko tvrtki jer su one već godinama ugašene

Kamena jednokatna vila u Staroj Mokošici, okružena visokim palmama, prostranim dvorištem s malim boćališnim terenom, na ulaznim vratima koje visi veliki kameni hrvatski grb, bilo je posljednje utočište Antonija Melata (56) i njegova sina Alessandra (26), Talijana koji su prošlog tjedna uhićeni, a koje Interpol sumnjiči za međunarodni organizirani kriminal i švrec drogom. Talijanske obavještajne službe svrstavaju ih pak na listu šefova ozloglašene kalabrijske mafijaške organizacije ‘Ndrangheta!

Brodicom išli u ribe

Stara, ali ukusno obnovljena kamena vila, s čijih prozora puca prekrasan pogled prema Tuđmanovu mostu, ispod kojeg se sidre golemi kruzeri, danas zjapi. Nekoliko metara dalje, na moru se ljuljaju brodice. Na ulaznim vratima vile pločice sa sjedištima dviju tvrtki – Aliquanto d.o.o. i Rafat d.o.o. koje su, prema neslužbenim policijskim izvorima, služile Antoniju Melatu (56), šefu kalabrijske mafijaške organizacije ‘Ndrangheta, za pranje novca od krijumčarenja golemih količina kokaina iz Južne Amerike u Europu. Ispod lijepo uređene nadstrešnice, ukrašene talijanskim tradicijskim motivima, uredno je prostrt stolnjak, a malo dalje sobni bicikl za tjelovježbu, na kojem je uhićeni Antonio najvjerojatnije održavao kondiciju. I dva skutera dubrovačkih registracijskih oznaka u dvorištu vile te luftmadraci na balkonu odaju dojam da su dvojica uhićenika željela posve nenadano napustiti ugodni boravak u Staroj Mokošici u koju su se, prema izjavama susjeda, doselili još 2007. godine.

– Bili su nenapadni u svemu – kaže nam jedan čovjek iz Stare Mokošice, koji je iznenađen što su njihovi dojučerašnji mirni “susjedi” iz Italije vodili tako opasnu mafijašku organizaciju koja na organiziranom kriminalu zaradi milijarde eura godišnje.

– Antonio i Alessandro nisu se ni po čemu isticali, lovili su ribe, izlazili brodicom na more. Malo su govorili, a uvijek bi pozdravili, ali ništa više od toga. Sve je bilo normalno do neki dan – kaže nam jedna mještanka Stare Mokošice, koja se, zbog straha od talijanskih mafijaša, ne želi, kako kaže, “ni u ludilu slikati ili odati ime i prezime”.

Žaklinu Ivanišević, suprugu uhićenog Antonija Melata, nismo uspjeli pronaći na kućnoj adresi jer je, prema tvrdnjama njihova odvjetnika Dragana Pištala, u vrijeme našeg posjeta bila u posjetu suprugu, koji leži u splitskoj pritvorskoj jedinici u Bilicama.

– Premetačina kuće mog klijenta – otkriva nam odvjetnik Pištalo – izvedena je 27. svibnja, a prisutan sam bio i ja uz policiju i vještaka.

Iznenađen je tvrdnjom obavještajnih struktura da je Antonio šef mafijaške organizacije, i to, kaže, “tek treba dokazati na sudu”.

Čekaju reakcije iz Italije

Radio sam i prije s njim. Živio je mirno, povučeno i mislim da je riječ o pogrešci – tvrdi odvjetnik Pištalo, koji će se u srijedu u zatvoru Bilice susresti s uhićenim Antonijem Melatom.

Procedura izručenja, tvrdi odvjetnik Pištalo, neće ići tako glatko. Antonio Melato i sin Alessandro čekaju stav pravosudnih tijela iz Italije o njihovu mogućem izručenju, kao i optužbe koji im se stavljaju na teret.

– Tvrdnje da su preko dvije tvrtke Aliguanto i Rafat d.o.o. (kojih nema u poslovnim obavijestima, op. a.) prali novac od droge neistinite su. Nije se mogao prati nikakav novac jer su one već godinama bile ugašene. Tvrtke su se nalazile u vlasništvu supruge Žakline i bile su registrirane za trgovačku djelatnost – tvrdi nam odvjetnik Dragan Pištalo.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije