POMILOVANJA

Predsjednik FBiH skratio kaznu dileru iz Mostara

Uhićenje
01.02.2013.
u 09:48

Živko Budimir prošle godine pomilovao 35 ubojica od ukupno 96 osuđenika

Živko Budimir, predsjednik FBiH, za pola godine je pomilovao i smanjio kaznu osuđenom dileru Damiru Vašičeku Vilki (30) iz Mostara, a ta “ničim izazvana” odluka se tek treba obznaniti u Narodnim novinama FBiH. Njemu je Županijski sud, zbog ranije uvjetne osude, još lani kaznu zatvora s dvije povećao na 3,4 godine, a u ovu je kaznu uračunato i vrijeme koje je Vašiček proveo u pritvoru od 7. travnja prošle godine. Tada su uhićeni Bojan Puvača (34) iz Mostara, koji je osuđen na 1,8 godina, i mladića iz Konjica, koji je postao svjedok pokajnik. Podsjetimo, najprije su ova dvojka uhvaćena u Ulici braće Lakišića, a kod njih je pronađeno po pola kilograma heroina. Nakon toga je uhićen i Vašiček, koji je kod sebe imao pištolj CZ 99 s dva spremnika metaka. Unatoč upornom negiranju, Vašiček je odmah označen kao organizator cijelog posla oko trgovine drogom.

Ranije uhićivan

Inače, on je početkom 2008. bio privođen za istrage oko ubojstva njegova prijatelja Emira Hadžića, što ni do danas nije rasvijetljeno, da bi za pretresa pronađeno oko 200 grama čistog heroina pa je osuđen na deset mjeseci zatvora zbog trgovine drogom. U travnju 2009. godine Vašičeka se sumnjičilo da je počinio kazneno djelo poticanja, a u vezi s kaznenim djelom izazivanja opće opasnosti i oštećenja tuđe stvari. Vašiček je na zatvorskom dopustu imao fizički sukob s Rijadom Dumporom pri čemu je zadobio ozljede, a kako bi se osvetio, angažirao je drugu osobu da zapali Dumporovo vozilo. Krajem 2010. u blizini kuće Damira Vašičeka bačena je bomba pa su geleri oštetili četiri parkirana automobila. I u veljači 2011. godine priveli su ga inspektori SIPA-e TU Mostar zbog trgovine drogom.

Budimirovi oprosti

Kako smo pisali, Živko Budimir prošle godine potpisao je odluke o pomilovanju 96 osuđenika, među kojima je čak 85 pomilovanja koja nisu dobila suglasnost prvostupanjskih sudova i Federalnog ministarstva pravosuđa. Osuđenici za najteža kaznena djela, među kojima su i ubojice i silovatelji, oslobođeni su neizdržanog dijela zatvorske kazne, nekima je kazna zamijenjena uvjetnom, a nekima pak presuda izbrisana iako se pravosuđe izjasnilo protiv toga. Osim 35 ubojica, Budimir je pomilovao petoricu napadača na policajce, deset razbojnika, pet osoba koje su počinile tešku krađu, devetoricu koji su teško ugrozili sigurnost javnog prometa, po jednog otimača i piromana te jednu osobu koja je prouzrokovala smrt iz nehata.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije