Tužiteljstvo BiH

Optužnica protiv 18 osoba s dokazima iz aplikacija Sky i Anom

Tužiteljstvo BiH
30.08.2023.
u 19:52

Pojedini optuženi su prilikom izvršenja kaznenih djela koristili jednu, a neki od optuženih i više aplikacija Sky i Anom

Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju u predmetu "Bojan Cvijetić i dr." podigao je optužnicu protiv 21 osobe za kaznena djela organiziranog kriminala, neovlaštenog prometa opojnih droga, krijumčarenja, pranja novca i druga povezana kaznena djela.

Pojedini optuženi su prilikom izvršenja kaznenih djela koristili jednu, a neki od optuženih i više Sky i Anom aplikacija za planiranje, dogovaranje i izvršenje kaznenih djela. U okviru predmeta bit će zatraženo oduzimanje nezakonite imovinske koristi u iznosu od oko osam milijuna KM u nekretninama i motornim vozilima, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Prema navodima optužnice, optuženi su od 2019. do 2021. godine organizirali, isplanirali i realizirali međunarodno krijumčarenje opojnih droga u količinama većim od 35 kilograma opojne droge kokain, krijumčarene uglavnom s područja Nizozemske i Belgije na područje BiH, kao i daljnje skrivanje i krijumčarenje na području susjednih zemalja, kao i Mađarske i Slovenije.

Nadalje, optuženi su za krijumčarenje više od 3000 kilograma opojne droge marihuane - skunka s područja Albanije, kao i susjednih zemalja, na područje BiH, te daljnje krijumčarenje unutar BiH i prema zemljama regije, kao i skladištenje veće količine opojne droge marihuane - skunka na području BiH, gdje je pronađena i zaplijenjena količina od oko 316 kg, kao i krijumčarenje veće količine cigareta.

Optuženi se terete da su počinjenjem kaznenih djela stekli nezakonitu imovinsku korist u višemilijunskim iznosima, koju su počinjenjem kaznenih djela pranja novca ubacivali u legalne financijske tokove kupnjom većeg broja nekretnina (stanova, zemljišta) na području Banje Luke, Istočnog Sarajeva, Laktaša i drugih mjesta), kao i više desetaka uglavnom skupocjenih motornih vozila. Navode optužnice Tužiteljstvo će dokazivati pozivanjem oko 130 svjedoka, osam stručnih vještaka, kao i prilaganjem više stotina dokaznih materijala, uključujući i dokumente međunarodne pravne pomoći dobivene iz pravosudnih institucija Francuske, SAD-a i dr.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?