Sjednica

O fenomenu Međugorja bit će tajno glasovanje

Vidioci
28.12.2012.
u 09:53

Tijekom sjednica Međunarodno povjerenstvo je ispitalo i nekadašnjeg župnika u Međugorju fra Jozu Zovku

Međunarodno povjerenstvo za Međugorje održalo je prije desetak dana u Vatikanu jednu od posljednjih sjednica nakon skoro dvogodišnjeg rada pripremajući se za donošenje konačnog stajališta čime bi trebali zaključiti tek jedan dio posla propitivanja ovoga 31 godinu dugog fenomena. Kako doznaje Večernjak, povjerenstvo od 17 članova, kojim predsjeda rimski kardinal Camillo Ruini, će najvjerojatnije tajno glasovati o tome kakvo će stajalište, odnosno nalaze uputiti Kongregaciji za nauk vjere koje je i imenovalo dio članova ovog posebnog istražnog povjerenstva za koje je osobno odobrenje dao Sveti Otac Benedikt XVI.

Nadnaravna događanja

Povjerenstvo bi, prema navodima izvora bliskih njegovom radu, trebalo okončati svoj rad do polovine sljedeće godine. “Oni će izgraditi svoje stajalište koje će dostaviti Kongregaciji, a na kraju će izjavu Kongregacija uputiti Svetome Ocu”, rekao je Večernjakov izvor. Po njegovim riječima sada nitko s pouzdanošću ne može reći kako će biti stajalište Međunarodnog povjerenstva za Međugorje, izuzev što se sve glasnije u vatikanskim kuloarima šapuće kako će stajalište ovoga povjerenstva biti svojevrstan kompromis. Naš je izvor odbacio navode nekih stranih medija koji su objavili da će kroz predstojeću izjavu Sveta Stolica priznati nadnaravna događanja u Međugorju, niti će, kako pak očekuje dio predstavnika, potpuno prekrižiti 31-godišnji fenomen. Dapače, odluka će biti iznimno pozitivna oko fenomena koji je već urodio brojnim plodovima širom svijeta od obraćenja velikoga broja vjernika, ozdravljenja, pobožnosti. Očekuje se da će nakon izjave koju će sačiniti Kongregacija, Sveti Otac snagom svoga autoriteta potvrditi njihove navode. Od ožujka 2010. godine kada je utemeljeno, Međunarodno povjerenstvo je radilo u tajnosti na najmanje tri razine, plenarnih zasjedanja na kojima su bili nazočni crkveni autoriteti i ispitivanja svjedoka, do rada na ekspertnooj razini i stručnoj kao i rada na terenu.

Različita stajališta

Tijekom ovih sjednica Međunarodno povjerenstvo je najprije razgovaralo s biskupom mostarsko-duvanjskim, mons. dr. Ratkom Perićem te s provincijalom hercegovačkih franjevaca fra Ivanom Sesarom koji su iznijeli posve različita stajališta. Nakon toga, članovi povjerenstva su ispitali i nekadašnjeg župnika u Međugorju fra Jozu Zovku te šestero vidioca. Ranija službena povjerenstva, a posljednje je bilo Jugoslavenske biskupske komisije neposredno uoči rata, nisu dala za pravo tvrdnjama da se u Međugorju ukazuje Gospa, odnosno da se događaju nadnaravne stvari. No, zanimljivo je kako slučaj nisu zaključili nego ostavili za dalje promatranje, što će vjerojatno biti i jedan od elemenata službenog stajališta Crkve sredinom sljedeće godine.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije