TUŽITELJSTVO

Ivan Primorac optužen zbog porezne utaje ‘teške’ 83.000 KM

sudnica čekić
Band Photo / Pixsell
01.10.2013.
u 08:57

Podnosio PDV prijave u kojima nije obračunavao, ni prikazivao stvarno stanje realizacije prodaje cigareta

Tužiteljstvo BiH podiglo je optužnicu protiv Ivana Primorca (49) iz Širokog Brijega da je još od 1. siječnja 2007. do 31. srpnja 2009., radeći kao direktor Primorke d.o.o. Široki Brijeg, podnosio PDV prijave u kojima nije obračunavao, ni prikazivao stvarno stanje realizacije prodaje cigareta, pa je tako u naznačenom razdoblju manje obračunao i uplatio poreza na dodanu vrijednost u ukupnom iznosu od 83.325,89 KM, za koju sumu je oštetio proračun BiH, kažu iz ovog tužiteljstva. Pored toga, spočitava mu se da je prodavao robu za gotovinska novčana sredstva, a da bi opisano postupanje prikrio, sačinio je 532 lažna dokumenta “računa-otpremnice”, koje je navodno ispostavio poduzeću “Kljenak” d.o.o. Posušje u kojim dokumentima je rubriku “Primio” ovjerio lažnim pečatom ovog posuškog poduzeća, iako roba nije isporučena.

- Nadalje, tako krivotvorene “račune-otpremnice” je evidentirao u financijsko-knjigovodstvenoj dokumentaciji poduzeća “Primorka” te je, sačinjavanjem naloga blagajni, lažno prikazao da su novčana sredstva u naznačenom iznosu uplaćena od poduzeća “Kljenak” d.o.o. Posušje. Tereti se da je počinio kazneno djelo porezne utaje i krivotvorenja, ili uništenja poslovnih, ili trgovačkih knjiga ili isprava. Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje- izvijestili su iz Tužiteljstva BiH. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije