Tragedija

Građevni stroj zakačio dalekovod, radnik poginuo

Nesreća
02.08.2012.
u 09:27

Alem Pilav je preminuo na mjestu tragedije, dok je njegov kolega Željko Tešić zadobio teško opekline od posljedica strujnog udara na gradilištu

U teškoj tehnološkoj nesreći na radilištu autoceste A1 u Roščevini kod Kaknja poginuo je Alem Pilav, rođen 1986. godine, iz Prozor-Rame, a teško je ozlijeđen Željko Tešić, rođen 1965.godine, iz Banje Luke, zaposlenici Heringa iz Širokog Brijega.

Postavljali kablove

Do radne nesreće sa smrtnim posljedicama došlo je uslijed ostvarenog kontakta specijaliziranoga građevnog stroja s električnim vodom dalekovoda Karaula, čiji je radni napon 10.000 volti, koji na ovom mjestu prelazi preko gradilišta autoceste. Radnici su na ovom dijelu postavljali prateće kablove koji trebaju prolaziti ispod novosagrađenog mosta. U tom trenutku na vozilu se nalazio vozač Alem Pilav, koji je uslijed strujnog udara poginuo na mjestu nesreće. Teške ozljede u vidu opeklina zadobio je radnik Željko Tešić, koji je nakon ukazane pomoći odmah sanitetskim vozilom prebačen na Odjel za urgente slučajeve Županijske bolnice Zenica. Njegovo stanje je za sada stabilno što je priopćila i Aida Buro, glasnogovornica Županijske bolnice Zenica. “U Županijsku bolnicu Zenica je u 11.20 sati dovezen pacijent T. Ž., 1965. godište, iz Banje Luke, s opeklinama lijeve šake i obje natkoljenice. Stanje pacijenta se prati od nadležnih liječnika, uz tretman i konzultaciju nadležnog kirurga. Zasad je stanje pacijenta stabilno - kazala nam je Buro. Na radilištu kompanije Hering zatekli smo grupu radnika u šoku, koji su pratili rad očevidne policijske ekipe MUP-a ZDŽ-a i vještaka na čelu s dežurnom tužiteljicom Lejloma Hadžić-Selimović. Nitko od radnih kolega nastradalog Pilava i teško ozlijeđenog Tešića nije imao snage da nam prepričava događanja i ovoj nesreći, jer ih je sve iznenadio način odakle je stigla teška nevolja. Naime, na ovakvim i sličnim radilištima uvijek se posebna pažnja polaže na eventualne opasnosti koje mogu doći tijekom radova na zemlji i tlu. Vrlo rijetko da se ovakva nesreća na poslovima niskogradnje dogodi praktično iz zraka. Tijekom radnih obveza nastradali Alem Pilav je rutinski obavljao svoj dio posla do trenutka kada je gornji dio specijaliziranog vozila ostvario kontakt s visokim naponom dalekovoda.

Istraga vještaka

“Na mjesto nesreće tijekom obavljanja očevidnih radnji izašli su svi potrebni vještaci, tako da će biti naložena vještačenja inspektora zaštite na radu, odnosno vještaka zaštite na radu i elektrotehničke struke, odnosno elektrostruke. Nakon njihovih vještačenja imat ćemo više detalja o ovom događaju”, rekla je tijekom posjeta radilištu tužiteljica Hadžić-Selimović. Tijelo Alema Pilava prebačeno je u prosekturu Gradskih grobalja Visoko, gdje će se u četvrtak ujutro obaviti obdukcija.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije