Mapa puta

Europska unija zajednički politički cilj ili propast

EU
03.07.2012.
u 10:11

Najveći test ustavne promjene čije je rješavanje na tragu ranijih prijedloga iz EU-a i SAD-a

Sadržaj dokumenta Mape puta koji su predstavnici Europske unije dostavili vodećim političarima u Bosni i Hercegovini čime je označen prvi korak za približavanje ove zemlje prema podnošenju aplikacije za kandidacijski status dočekan je s olakšanjem u Bosni i Hercegovini, ali i s dosta opreza s obzirom na veliki broj obećanja koje su političari do sada plasirali u javnost dok je s druge strane realizirano vrlo malo od dogovorenoga.

Velika očekivanja

Najambiciozniji dio iz dokumenta odnosi se na provedbu presude Suda za ljudska prava u Strasbourgu koji se tiče omogućavanja prava predstavnicima manjinskih naroda, a s druge strane rješavanja hrvatskog pitanja. Ovaj je dokument, prema navodima političkih predstavnika iz Federacije BiH, u najvećoj mjeri usuglašen. Do kraja kolovoza ovaj bi dogovor trebao doživjeti provedbu kroz konkretne zakonske i ustavne amandmane u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, ali i u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH. Prema dostupnim informacijama, ovi su dokumenti ispeglani kada su u pitanju predstavnici HDZ-a BiH i HDZ-a 1990. te SDP-a BiH i Saveza za bolju budućnost. Prema navodima iz toga dokumenta radi se o rješenjima kojima se uvodi nova vrlo složena formula o načinu biranja izaslanika za federalni Dom naroda iz kojega se pak derivatski biraju izaslanici za državni Dom naroda. Ovaj dokument precizira i način neizravnog biranja članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine oko čega su se usuglasili predstavnici četiriju stranaka iz Federacije BiH, no ne i predstavnici stranaka iz Republike Srpske. Ovaj sadašnji prijedlog, iako utvrđuje načela umnogome podsjeća na neka prijašnja ustavna rješenja koja su dostavljena najprije iz okrilja Venecijanske komisije Vijeća Europe, a zatim razrađivani kroz dokumente travanjskog paketa na kojemu je inzistirala američka administracija te djelomično Prudskog sporazuma, kao i Butmirskog paketa ustavnih promjena. Izmjena Ustava sukladno presudi Suda za ljudska prava u Strasbourgu najznačajniji je politički uvjet koji treba riješiti kako bi se otklonila zapreka za podnošenje kredibilne aplikacije. Ovakvo što, uz različita gledanja iz Republike Srpske i Federacije BiH u pogledu biranja članova Bosne i Hercegovine Predsjedništva, mogla bi zakomplicirati aktualna politička kriza, ali i predstojeći općinski izbori budući da su počesto do sada upravo promjene Ustava bile povod za politička prepucavanja i obračune. Najočitije je to bilo na izborima 2006. godine kada su pod stigmom nacionalnih izdajnika pojedine stranke gubile izbore, a s druge strane nije se uspio provesti dogovor oko promjena koje su već tada mogle otkloniti određene dvojbe oko kojih se još uvijek danas vode žustre rasprave.

Novi put

Ovoga puta znakovita je i značajna potpora administracije Europske unije vlastima u Bosni i Hercegovini koja je pokazala da su unatoč svim njihovim unutarnjim problemima spremni dati snažniji poticaj kako bi se riješila krupna politička pitanja. Iako je rano za donošenje bilo kakvih zaključaka, makar kada su u pitanju domaći političari, možda je najvažnije da su upravo sadržaj dokumenata, odnosno obveza koje su spremni provesti, upravo oni dostavili dužnosnicima Europske unije. I to je prva simbolična potvrda da su političari spremni govoriti, posve svejedno, usuglašenim ili jednim glasom.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije