navigacija Crna kronika
bogatstvo kod mesara

Bukovčeve slike vrijedne 230.000 eura Sanaderu je čuvao Fiolić

Ivo Sanader Fioliću je umjetnine povjerio prije bijega u Austriju. Za blagom se tragalo od prosinca 2010.

Foto: 'Goran Stanzl'

Blago Ive Sanadera, ili barem jedan njegov dio, kojem istražitelji pokušavaju u trag ući od prosinca 2010., kada je nad bivšim premijerom otvorena istraga u slučaju Fimi media, bilo je skriveno na imanju mesara Stjepana Fiolića, nekada najšutljivijeg saborskog zastupnika HDZ-a. Riječ je o pet slika Vlahe Bukovca – "Šuma u Fontainebleauu" (1883.), "Portret gospođe Mounier" (1883.), "Mala markiza" (1916.), "Opravljanje mreže" (1920.) i "Zavist ubija pravednost III" (1921.), čija je vrijednost procijenjena na 230.000 eura.

Raspisana potraga

Te slike nestale su iz Sanaderove kuće, točnije nisu nađene prilikom pretrage u prosincu 2010., zbog čega je MUP za njima raspisao domaću i međunarodnu potragu. Spomenute slike, kako neslužbeno doznajemo, Sanader je Fioliću povjerio na čuvanje prije no što je odlučio pobjeći u Austriju. Da stvar bude zanimljivija, kako sada ispada, slike su na Fiolićevom imanju bile i prije nekoliko mjeseci, kada je ono pretraživano u sklopu afere Planinska. No očito je mjesto na kojem su bile pohranjene bilo toliko dobro skriveno, jer istražitelji tada nisu našli ništa. I pitanje je bi li ikada išta našli da sam Fiolić, prema neslužbenim informacijama, o svemu nije odlučio progovoriti.

Novo istražiteljsko otkriće moglo bi tako prerasti u jednu od najvećih afera u koje je upleten Sanader, jer implicira da je on svaki svoj korak, nakon naprasnog odlaska s mjesta šefa Vlade i HDZ-a, pomno planirao.

Gdje su satovi?

Ako se pokaže točnim da je Sanader slike Fioliću dao prije pokušaja bijega u Austriju, u vodu će pasti sve dosadašnje Sanaderove priče kako nije nikamo bježao, već je u trenutku dok je Sabor raspravljao o ukidanju njegova zastupničkog mentaliteta odlazio na prije zakazani poslovni put. Inače, nakon što je nad Sanaderom otvorena istraga, istražitelji su posumnjali da je u novcu, slikama i satovima na sigurno pospremio četiri milijuna kuna. Pretragom vile u Kozarčevoj u prosincu 2010. nađeno je 400 raznih umjetničkih djela te dva skupocjena sata. No što je s kolekcijom satova vrijednom 150.000 eura, do sada još nije otkriveno.

>>Fiolić: Sanaderu sam dao 20 mil. kuna keša i skrivao mu Bukovce

Preuzeto sa www.vecernji.hr

U ovoj su kući slike bile dvije i pol go

U ovoj su kući slike bile dvije i pol godine?

Pet slika Vlahe Bukovca pronađeno je na jednom od Fiolićevih imanja nakon što je mesar i bivši zastupnik odlučio o svemu progovoriti USKOK-u. Zanimljivo je da nisu nađene pri pretrazi imanja

Ocijeni:

1 2 3 4 5

0 (0 ocjena)
Ispravi pogreške