Readmisija

Čordaš s predstavnicima CRS-a o projektu PRO-budućnost

Davor cordas
01.04.2016.
u 14:19

Ministar za izbjeglice i raseljene osobe Republike Srpske Davor Čordaš razgovarao je sa Sanelom Imamović, direktoricom programa CRS-a u BiH i Majdom Behrem Stojanov, direktoricom projekta PRO-Budućnost o procesu readmisije u Bosni i Hercegovini, te o projektu PRO-Budućnost.

Čordaš je upoznao sugovornice o aktivnostima koje je entitetsko ministarstvo do sada preduzelo s ciljem ispunjenja uvjeta iz Sporazuma o readmisiji.

Dodao je da je na prostoru RS-a za realizaciju pilot faze uspostave funkcionalnog i održivog sustava prihvata i integracije readmisiranih osoba odabrano pet lokalnih zajednica i to su: Foča, Kotor Varoš, Bosanska Kostajnica, Novi Grad/Bosanski Novi i Bileća.

U općinama Foča, Kotor Varoš i Bosanska Kostajnica, za prihvat readmisiranih osoba je izgrađeno 12 stambenih jedinica, i to šest u Foči, četiri u Kotor Varoši i dvije u Bosanskoj Kostajnici, a u Novom Gradu/Bosanskom Novom i Bileći nisu građene namjenske stambene jedinice, ali su općine uključene u proces readmisije.

Iz resornog ministarstva navode da je u tijeku uključivanje dodatnih pet lokalnih zajednica (Doboj, Zvornik, Modriča, Bijeljina i Vlasenica), jer podaci Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH pokazuju da je najveći broj osoba koje su do sada vraćene na osnovu sporazuma o readmisiji upravo iz ovih gradova i općina, te se samim tim javila potreba da se i ove lokalne zajednice uključe u cijeli proces.

Najveći broj povratnika po osnovu sporazuma o readmisiji, na području Republike Srpske, vraćen je na područje Bijeljine.

Čordaš je dodao da je uloga Ministarstva za izbjeglice i raseljene osobe RS-a koordinacija aktivnosti po pitanju smještaja ovih osoba na prostoru tog bh. entiteta, odnosno koordinacija između drugih ministarstava, kao i s lokalnim zajednicama i centrima za socijalni rad.

Sanela Imamović je izrazila zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom Ministarstva i CRS-a, te se osvrnula na projekte koji su realizirani proteklih godina u Foči, Prijedoru, Srebrenici, Bosanskom Brodu i Derventi, a koje je financijski podržalo Ministarstvo za izbjeglice i raseljene osobe. 

Tijekom sastanka razgovarano je i o projektu Povjerenje, Razumijevanje, Odgovornost za Budućnost, odnosno PRO-Budućnost koji implementira CRS (Catholic Relief Services) u suradnji s Fondacijom Mozaik, Caritasom Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine, Forumom građana Tuzla, Helsinškim parlamentom građana Banja Luka i Međureligijskim vijećem Bosne i Hercegovine, a realizira se uz financijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

PRO-Budućnost podržava projekte koji imaju za cilj: izgradnju povjerenja među različitim etničkim grupama u Bosni i Hercegovini; razumijevanje postojanja različitih političkih i povijesnih narativa; isticanje i podršku sudjelovanja utjecajnih osoba u inicijativama koje pokreću procese pomirenja; jačanje suradnje između parova PRO-Budućnost zajednica, priopćeno je iz Ministarstva za izbjeglice i raseljene osobe RS-a.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?