PROBLEM

Članovi Povjerenstva taktiziraju s otkrivanjem prijedloga o Mostaru

Mostar
VL foto
15.05.2012.
u 09:28

Cijeli grad jedna izborna jedinica - jedan je od ključnih stajališta hrvatskih političkih stranaka u gradu Mostaru

Povjerenstvo stručnjaka za Mostar predstavit će danas prijedloge o mogućem načinu nadilaženja problema kojim bi se omogućilo održavanje općinskih izbora u ovome gradu. Kako se doznaje od sudionika sastanka, za razliku od očekivanja, danas će se postići najvjerojatnije načelni dogovor o načinu rada u ovome povjerenstvu, dok niti jedna strana neće izlaziti s konačnim prijedlozima o usklađivanju Izbornog zakona s Ustavom BiH i međunarodnim dokumentima. Na taj način, navode sudionici povjerenstva, taktizira se kako bi se istodobno dobili prijedlozi drugih strana. Kako se očekuje zasebne prijedloge dostavit će hrvatski i bošnjački te srpski član gradskog Povjerenstva kojega je imenovalo Gradsko vijeće.

Jedna općina ili više

Prema dostupnim informacijama ove tri grupacije zastupaju otprilike jednaka stajališta političkih stranaka koje su ih imenovale. Stoga, ne treba očekivati neki bitniji zaokret od sadašnjeg političkog gledanja na moguće rješenje mostarske enigme. Naime, prema dostupnim informacijama hrvatski članovi povjerenstva zastupaju stajališta da je Mostar potrebno utemeljiti kao jedinstvenu izbornu jedinicu uz zahtjev da ni na koji način ovaj grad ne bude iznimka u odnosu na druga rješenja u općinama i gradovima u Bosni i Hercegovini. Bošnjački pak članovi Povjerenstva smatraju da se potrebno držati odredbi statuta koji utvrđuju zasebne mehanizme biranja vijećnika i odlučivanja kako bi se zaštitila prava konstitutivnih naroda u Gradskom vijeću Mostara. Jednako rješenje trebalo bi se po njima primijeniti i za način biranja vijećnika u Mostaru s područja šest gradskih općina. Problem Mostara nastupio je u trenutku kada je Ustavni sud BiH ocijenio da su odredbe Izbornog zakona BiH protivne Ustavu i međunarodnim dokumentima.

Dva problema

Mostarska izborna područja kojih je trenutačno šest su posve neuravnotežena po broju birača dok istodobno izabiru jednak broj, po tri vijećnika. Bivša mostarska općina jugozapad, koja je ujedno najveća izborna gradska jedinica ima upisanih oko 30.000 birača, a gradsko područje jugoistok tek 7000 birača. Na taj način glasovi birača s područja jugozapada vrijede tri puta manje nego birača iz područja jugoistok. Jednako tako, Ustavni sud BiH je ocijenio diskriminirajućim i činjenicu da žitelji središnje gradske zone uopće ne mogu glasovati za svoje predstavnike koji se biraju s lista bivših općina. Oni mogu, kao i svi drugi građani glasovati samo za jedinstvenu gradsku listu s koje se bira sedamnaest vijećnika. Svi drugi gradovi pripremaju se za izbore, Mostar za nesporazume.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?