sarajevo

Članovi kolegija oba doma PSBiH razgovarali sa ministrom vanjskih poslova Malte

sdfs
23.02.2017.
u 16:01

Predsjedatelj Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Šefik Džaferović, zamjenik predsjedatelja Doma naroda PSBiH Safet Softić i predsjedateljica Kluba izaslanika hrvatskog naroda u Domu naroda PSBiH Ljilja Zovko razgovarali su danas u Sarajevu sa ministrom vanjskih poslova Malte Georgeom W. Vellom.

Tema razgovora bila je nastavak procesa europskih integracija BiH i mogućnost unapređenja bilateralnih odnosa BiH i Malte.

Naglašavajući kako je Malta i kao zemlja članica Europske unije (EU) i kao država koja trenutno predsjedava EU spremna da pruži pomoć i podršku Bosni i Hercegovini u procesu europskih integracija, ministar Vella posebno je podvukao da je EU, usprkos unutarnjim problemima kroz koje prolazi, i dalje veoma zainteresirana za proces proširenja.

Po riječima ministra Velle, EU nije umorna od procesa proširenja, posebno kad je riječ o zemljama Zapadnog Balkana, budući da, kako je naveo, od stabilnosti ovog regije umnogome zavisi stabilnost i sigurnost cijele Europe.

Šef diplomacije zemlje predsjedateljice EU pozvao je na smirivanje svih konflikata dijalogom, upozoravajući na potrebu fokusiranja na brže provođenje reformi europske agende i ispunjavanje standarda koji bi život građana BiH učinili boljim. S tim u vezi, ministar Velle apostrofirao je potrebu da se vlasti u BiH koncentriraju na pitanja vladavine prava, jačanja ekonomskog rasta i na reformu javne uprave, što su, kako je rekao, tri oblasti u kojima je EU spremna da pruži značajnu pomoć našoj zemlji.

Ocjenjujući posjetu i poruke ministra Malte kao veoma značajne za BiH i cijelu regiju, članovi kolegija oba doma PSBiH zahvalili su se visokom gostu na posvećenosti i obećanoj pomoći na europskom putu BiH.

Ističući da BiH, usprkos povremenim političkim turbulencijama, ide naprijed u procesu euroatlantskih integracija, službenici PSBiH ocijenili su da će taj proces, kao i buduće članstvo zemalja Zapadnog Balkana u EU, trajno relaksirati odnose među državama regije i značajno popraviti životni standard stanovništva.

Zajednički je konstatirano da su bilateralni odnosi BiH i Malte prijateljski, ali da postoji značajan prostor da se oni unaprijede u pogledu ekonomske i trgovinske razmjene, a izražen je i obostrani interes i za unapređenje interparlamentarne suradnje dvije prijateljske zemlje, priopćeno je iz Odjela za odnose s javnošću PSBiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije