Parlament

Članove Predsjedništva bira Parlament

povjerenstvo
Dejan Moconja
01.02.2012.
u 10:20

Članovi privremenog povjerenstva za provedbu presude u predmetu “Sejdić - Finci” raspravljali o promjeni Ustava i Izbornog zakona BiH

Hoće li članovi Predsjedništva BiH biti birani izravno na izborima ili će ih birati i potvrđivati oba doma državnog Parlamenta, i hoće li u ovoj instituciji 2014. sjediti četiri umjesto dosadašnja tri člana, samo su neka od pitanja koja su na jučerašnjoj sjednici otvorili članovi Privremenog povjerenstva za provođenje odluke Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu u predmetu “Sejdić i Finci”.

Stranke iz RS-a zajedno

Predstavnici parlamentarnih stranaka iz RS-a izišli su s prijedlogom da se rasprava o provođenju presude vodi u dvije faze, odnosno odvojeno za izbor Doma naroda i Predsjedništva, pri čemu bi konačni prijedlozi zajedno bili upućeni Parlamentu BiH na odlučivanje. Član SNSD-a Krstan Simić kazao je kako je pitanje izbora Predsjedništva BiH naročito osjetljivo zbog osiguranja entitetske zastupljenosti, ali i primjenu drugih standarda, koji idu s ovim pitanjem. Iako je u svojoj posljednjoj rezoluciji Parlamentarna skupština Vijeća Europe naglasila kako je BiH potrebna temeljita izmjena Ustava i Izbornog zakona, stranke iz RS-a i jučer su inzistirale da se takvi radikalni rezovi ne prave nego da se promjena fokusira isključivo na primjenu presude u predmetu “Sejdić - Finci”.

Izmjene u Domu naroda

Dominantno je mišljenje stranaka koje su povjerenstvu dostavile svoje prijedloge da izbori članova Predsjedništva BiH trebaju biti odrađeni unutar oba doma državnog Parlamenta, ali uz prethodnu izmjenu pojedinih ustavnih rješenja. Hrvatske stranke od HDZ-a BiH, HDZ-a 1990., HSP-a BiH zalažu se da članove Predsjedništva bira i potvrđuje Parlament. Svi su mišljenja kako bi se Predsjedništvo sastojalo od tri člana od kojih bi se jedan birao iz RS-a i dva iz FBiH. Stranke “platforme” jučer su samo tražile provođenje presude na razini Doma naroda Parlamenta BiH, a svoje stavove o izboru članova Predsjedništva BiH nisu prezentirali. Iz FBiH bilo bi birano po šest Bošnjaka i Hrvata, dvoje Srba i dvoje iz reda ostalih, dok bi iz RS-a birali pet Srba, po jednog Bošnjaka i Hrvata, te jednog iz reda ostalih, čime bi bio ispoštovan paritet.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?