OTKRIVAMO

Članove bivše Vlade ZHŽ-a sumnjiči se za zloporabu položaja

zhz
Tomislav Milićević
24.09.2010.
u 08:03

Ministarstvo unutarnjih poslova provodi više kriminalističkih istraga koje se odnose na dužnosnike u nedavno smijenjenoj Vladi Zapadnohercegovačke županije

Večernji list je u posjedu dokumenta u kojem stoji da se provodi više kriminalnih istraga koje se odnose na dužnosnike u smijenjenoj Vladi ZHŽ-a. Kroz trinaest točaka pobrojana su imena svih dužnosnika, kao i radnje za koje se isti sumnjiče.

Zloupotreba položaja

Prema dostupnoj dokumentaciji, dužnosnike se uglavnom sumnjiči za zloupotrebu položaja i ovlasti. Nad bivšim ministrom Žarkom Karačićem se provodi kriminalistička obrada zbog sumnji da je protupravno na ime više pravnih osoba u smislu poticanja prerade mesa i mlijeka isplatio 6 milijuna maraka. Karačić je pak na ove optužbe odgovorio da ništa nije plaćeno protupravno. - Sve smo radili u skladu s odlukama Vlade i postojećim zakonima, naglasio je Karačić. U istom dokumentu se također navodi da su, po nalogu tužiteljstva, djelatnici sektora krim-policije 8. rujna 2010. podnijeli izvješće ŽT Široki Brijeg protiv 13 osoba za ilegalnu eksploataciju boksitne rude, kao i protiv četiriju direktora rudnika boksita Posušje i Široki Brijeg, odnosno Glavnog županijskog inspektora za rudarstvo. Ovaj sektor je od tužiteljstva zatražio da izda nalog da se u svojstvu osumnjičenika saslušaju bivši premijer Zvonko Jurišić, ministri Vjekoslav Bakula i Žarko Karačić jer je, kako stoji u dokumentu, istragom utvrđeno da su navedeni, koji su istodobno bili i članovi nadzornog odbora rudnika boksita Široki Brijeg i Posušje, znali za takvu eksploataciju rude te da su je i odobrili 4. svibnja 2007. dokumentom nazvanim “Promemorija”.

Prosvjeta, branitelji...

Bivši ministar financija Vjekoslav Bakula pak tvrdi da za navedeni dokument nikada nije ni čuo. - Naprotiv, naša vlada je mnogo napravila glede sprječavanja nelegalnog iskopa rude u našoj županiji, i to je potkrijepljeno dokumentima. Ja sam ih spreman predočiti javnosti. Rudarski inspektori su se borili protiv toga, međutim, ta nelegalna rabota je počela 2000. kada je Velimir Jukić dozvolio nelegalno iskopavanje rude, kazao je bivši ministar Bakula. Dodaje kako je Vlada čiji je bio član to pokušavala spriječiti na sve načine, čak i “zarobljavanjem” kamiona i policijom. “Uspjeli smo smanjiti te nelegalne radnje”, kazao je Bakula dodavši da su ovo očekivane predizborne radnje HDZ-a BiH, koji na predizbornim skupovima, u nedostatku svog programa, blate bivšu Vladu. Prijave su podnesene su i protiv bivšeg ministra zdravstva Borisa Grizelja, i to zbog sumnji da je izdao rješenje za rad domu za stare i nemoćne osobe “Miran san” u Ljubuškom, U istom dokumentu zbog zloporabe položaja spominju se i bivši ministri Vjekoslav Čamber i Viktor Kvesić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?