21.12.2015. u 18:19

Božić dolazi! Na radost svim ljudima dobre volje. Božić je blagdan nade, mira, ljubavi, radosti, a upravo svega toga treba svakome na ovome svijetu. Božić daje nadu u bolji i pravedniji svijet, a trenutačno živimo u svijetu programiranog kaosa. Programeri programiranog kaosa tvrde da je taj kaos i kontroliran, a možda nisu ni svjesni da bi sve skupa moglo izmaknuti kontroli.
Liberalisti i njihova djeca neoliberalisti ne libe se oglobiti čitav globalni svijet, a Europi prijeti posebna globa. Jer se europskim naziva previše toga što s Europom nema ama baš nikakve veze. Pa joj pokušavaju ukrasti i Božić. Jer znaju da je Mali Isus njezin najveći zaštitnik. Koji joj svake godine udahne novu snagu kako bi se othrvala bezboštvu, nemoralu, neljudskosti te drugim zlima i primislima. Vjerujemo da Mali Isus može i hoće svoju Europu učiniti većom, snažnijom, jedinstvenom i da se kao takva može obraniti od jezovitih najezda, da Betlehemsko svjetlo može zaslijepiti sile tame. Toj i takvoj Europi trebamo pripadati, njoj se utjecati.
Dragan Čović na božićnom prijmu kazao je da bi radost Božića bila mnogo veća kad bi se ovaj blagdan mogao slaviti ovdje i diljem svijeta u miru, toleranciji, uvažavanju, s manje neizvjesnosti kada je u pitanju sigurnost kao i briga za one koji su u potrebi. Čović je naglasio kako mi ovdje ne možemo promijeniti svijet, ali možemo i moramo mijenjati naše društvo i našu domovinu. Dodao je kako bi volio čuti valjan razlog zašto se BiH ne bi uredila po mjeri čovjeka, ljudskog dostojanstva, pune ustavne jednakopravnosti triju konstitutivnih naroda te zašto se ne bi izgradila maksimalna politička stabilnost koja bi osigurala investicijski zamah, ekonomski izražen rast i socijalnu stabilnost.
Naglasio je kako se mnogo toga mora uraditi kompromisom kroz izmjenu izbornog zakonodavstva i racionalnim ustrojem BiH te da euroatlantski put BiH nema alternative. Nadamo se da će božićno svjetlo rastjerati tamu koja se nadvila i nad Europom. Žilet-žice ne mogu biti ukras na svečanoj haljini Stare dame. Što podsjeća na vic s Mujom kad je kupovao britvice za brijanje.
- Dajte mi jedne gilete – obrati se Mujo prodavačici.
- Ne kaže se gilete nego žilete – ispravi ga prodavačica.
- A blamage – konstatira Mujo.
Za desetak dana stiže 2016. ljeto Gospodnje, a Dayton je ušao u svoje treće desetljeće. Po jednima još pati od dječjih bolesti, po drugima je u zakašnjelom pubertetu, po trećima previše je bijesan u bh. ćor-sokaku koji mu je sve više tijesan. No, preko Velike bare stiže lijepa čestitka za novu 2016 . godinu. Skupina od 16 američkih kongresnika uputila je u proceduru novu rezoluciju o BiH, u kojoj se međunarodna zajednica poziva na organiziranje “popravnog” za BiH, odnosno Daytona 2. No, oni kojima to ne odgovara odgovaraju riječima kako Dayton 2 nije po Daytonu. Svoj glas dižu i oni koji izvorni Dayton uvrnuto čitaju kao: Daj to n(ama)!
A stigla je lijepa čestitka i iz Bruxellesa. U Europskim parlamentu glasovalo se o rezoluciji o Daytonskom sporazumu, kao svojevrsnom načinu da ovaj parlament obilježi 20 godina Daytona.
Andrej Plenković istaknuo je da je nužna nadogradnja daytonskog okvira, s ciljem da se BiH transformira u modernu, funkcionalnu, europsku državu, zaključivši kako je ključno zaštititi ravnopravnost svih konstitutivnih naroda i drugih građana u BiH. No, čim se spomenu neka ključna pitanja ili donesu razumni zaključci, neki u BiH nerazumno – proključaju! BiH je predugo na čekanju kao onaj njezin građanin za zavodu za zapošljavanje pa reče:
- Koliko sam dugo na birou, zaboravio sam što sam po zanimanju!
Puno toga u BiH podsjeća na dobroćudnog klinca iz garavog sokaka koji “žica” novčiće za tuđi račun.
- Čiko, imaš marku? – upita prolaznika.
- Nemam – odgovori prolaznik.
- Nema veze, bit će prošli put – zaključi klinac.
Nadamo se da BiH neće prosuti ono što je do sada ostvarila te da se neće “prosuti” pred Europom i svijetom. I onda reći nešto slično Muji:
- Meni kažu “Bravo” samo kad nešto prospem!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije