Nova kazališna sezona

Čim majstori odu, stiže Margarita

31.08.2016., Rijeka - U tijeku je obnova unutrasnjosti zgrade HNK Ivana pl. Zajca.  Photo: Goran Kovacic/PIXSELL
05.09.2016.
u 07:20

Prva kazališna novosezonska premijera u Hrvatskoj dogodit će se već u utorak 6. rujna u HNK Varaždin, koji u koprodukciji s Udrugom Gllugl najavljuje “Kvadraturu kruga”. Tekst i režiju potpisuje ansambl predstave koji čine Zvonko Zečević, Katarina Arbanas, Filip Eldan i Nikša Eldan. Za 20. rujna najavljena je premijera predstave “Bog masakra” Yasmine Reze u režiji Lee Anastazije Fleger, dok će 19. listopada Staša Zurovac režirati “Satove plesa za starije i napredne” Bohumila Hrabala u koprodukciji s Liberdanceom, a u koprodukciji s Eurokazom za prosinac je najavljena premijera crne opere Asje Srnec Todorović “Mrtva svadba” u režiji Natalije Manojlović. U studenom je na programu i autorski projekt Ksenije Zec i Saše Božića “5 minuta tebe”.

Žar ptica postavlja Milčeca

Prva premijera u Zagrebu bit će ona Male scene, koja je pretvorena u Zmajsko gnijezdo. Ivica Šimić režira “Sportski život gospodina Martina”, lektirni roman za mlade Dubravka Jelačića Bužimskog.

Dramsko kazališta Gavella će 16. rujna izvesti “Gospođu Bovary“, koju je napisala poznata hrvatska dramatičarka Ivana Sajko prema slavnom Flaubertovu predlošku. U naslovnoj ulozi nastupa Jelena Miholjević, a redatelj je Saša Božić.

Ivana Sajko s “Gospođom Bovary” nudi novi dramski tekst koji je od Flauberta preuzeo likove, situacije i odnose. U ulozi Charlesa Bovaryja nastupa Igor Kovač, Justin je Nikola Baće, Leon Filip Križan, Rodolphe Sven Medvešek, Lheureux Franjo Dijak, a Bournisien Ivan Grčić. Nakon “Gospođe Bovary”, u Gavelli će hvaljeni redatelj Igor Vuk Torbica režirati “Priče iz bečke šume” Ödöna von Horvatha, Borna Baletić režirat će dramu “Pijani” ruskog dramatičara Ivana Viripajeva, Aida Bukvić “Komet” njemačke glumice, dramatičarke i redateljice meksičkog podrijetla Justine del Corte, a Matjaž Pograjc dramu “Nevidljivi” tražene hrvatske dramatičarke Tene Štivičić.

Među agilnijim kazalištima je i zagrebačka Žar ptica, koja prvu premijeru u prvoj godini mandata novog ravnatelja Drage Utješanovića ima 1. listopada kada će publika vidjeti kulturni roman “Zvižduk s Bukovca” Zvonimira Milčeca u režiji Marija Kovača. Već 12. studenog slijedi “Durica – male ljubavi”, predstava za najmlađe prema poznatom stripu Ivice Bednjanca, dok su za sljedeću godinu najavljene inscenacije “Plave boje snijega” Grigora Viteza i romana “Kako je tata osvojio mamu” našeg najizvođenijeg dramatičara Mire Gavrana.

Kazalište Komedija prvu je premijeru najavilo za 14. listopada kada će publika vidjeti operetu Emmericha Kálmána “Kneginja čardaša”. Dirigent je Veseljko Barešić, a redatelj Ivo Leo Lemo. U studenom će biti izvedena i komedija Alda Nicolaia “Bila je deveta” u režiji Damira Mađarića.

Zagrebačko kazalište mladih premijeru “Sherlocka Holmesa” najavljuje za 15. listopada. Po motivima i likovima iz opusa Arthura Conana Doylea, novi je tekst napisala Ana Tonković Dolenčić, a redatelj je Krešimir Dolenčić. U ulozi Sherlocka nastupit će Rakan Rushaidat, a Dr. Watsona Filip Nola. Za kraj prosinca najavljena je praizvedba teksta “Noćni život” Ivana Vidića u režiji Paola Magellija.

HNK Zagreb za ovu je kalendarsku godinu najavio premijere Molièreova ”Tartuffea” u režiji gosta iz Slovenije Eduarda Milera, “Zimsku priču” – jedno od posljednjih djela Williama Shakespearea – te praizvedbu dramskog triptiha Mate Matišića “Ljudi od voska” u režiji poljskog, u hrvatskom teatru udomaćenog redatelja Janusza Kice.

Zagorka i Lorca u Osijeku

HNK u Osijeku za novu je sezonu najavio premijeru “Viteza slavonske ravni” Marije Jurić Zagorke u režiji Dražena Ferenčine i u scenskoj prilagodbi Ane Prolić te “Krvavu svadbu” Federica Garcíje Lorce u režiji Damira Zlatara Fraya. Tu su i “Agregatna stanja” Ivane Šojat.

Kazalište Virovitica postavlja “Shakespeare Pir” u suradnji s Gradskim kazalištem Joza Ivakić Vinkovci. Tu je i predstava “Pred smrt Frana Galovića” koju će postaviti Dražen Ferenčina.

Naposljetku, za jednu uzbudljivu i atraktivnu premijeru na samom početku sezone pobrinut će se i Hrvatska drama HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci. Čim iz kazališta odu majstori, koji obnavljaju interijer, postavljaju potpuno nove stolce u parteru i rješavaju problem kapilarne vlage, na pozornicu stupa ansambl predstave “Majstor i Margarita”. Redateljica je Selma Spahić, adaptaciju velikog i slavnog romana Mihaila Bulgakova potpisuje uspješni mladi dramaturg Dino Pešut, a premijera kojom se otvara nova sezona na rasporedu je 16. rujna.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije