Meteorolozi upozoravaju na nove vremenske neprilike koje nas očekuju početkom rujna

Ciklona Simeon sa sobom donosi nove poplave

ciklona Melisa,Zadar
Foto: Filip Brala/PIXSELL
28.08.2014.
u 08:33

Prvi dani rujna sa sobom će donijeti oborine i pravo jesensko vrijeme

Promjenjivo vrijeme koje je obilježilo protekla tri mjeseca zadržat će se i u rujnu, tvrde meteorolozi. Kolovoz ćemo ispratiti sa suncem, a rujan nam donosi kišu. Najkraća je to verzija vremenske prognoze za sljedeće dane koju donosi Rade Popadić iz Crometea.

Od petka vedrije

On ističe kako će nevrijeme koje bi sutra moglo zahvatiti i dijelove Bosne i Hercegovine biti kratkotrajno te da već od petka slijede ponovno prave ljetne temperature. Vikend će tako biti u znaku sunca, bit će vruće i do 35 Celzijevih stupnjeva, a tako će završiti kolovoz i klimatološko ljeto. Sunčani kolovoz zamijenit će kišni rujan i ciklona koju meteorolozi nazivaju Simeon. - Ciklona će nas zahvatiti u drugom dijelu dana, donijet će kišu i grmljavinu, najavljuje Popadić. Vrijeme nam je već više puta izmiješalo kalendar ovoga ljeta pa donijelo jesenski i zimski ugođaj u mjesecima kada su se očekivale visoke temperature, a očito je da će s prvim danom rujna, prvim danom klimatološke jeseni, ali i prvim danom prvog jesenskog mjeseca stići prava jesen. Profesor povijesti i zemljopisa Zoran Zadro koji se već neko vrijeme bavi meteorologijom i vremenskim prognozama za Bosnu i Hercegovinu i Republiku Hrvatsku objavio je na svom Facebook profilu da najnoviji prognostički modeli nisu nimalo dobri. - Naime, nove prognoze za početak rujna ukazuju na izraženo pogoršanje vremena pri tome bi ako se ne promijene prognoze, a ja se iskreno nadam da hoće, u našoj regiji između 1 i 5. rujna moglo pasti između 50 mm i 200 mm kiše, što bi dovelo do novih velikih poplava na Balkanu, kaže Zadro. Ipak, on tvrdi kako će se točna prognoza za početak rujna znati u sljedeća dva dana.

Žuti meteoalarm

Žuti meteoalarm i jučer je bio upaljen za dio Bosne i Hercegovine. Europski meteorološki servis “Meteoalarm” za jučer je aktivirao žuti meteoalarm za sjeverni i sjeverozapadni dio Republike Srpske. Kako je rečeno, žuti meteoalarm aktiviran je zbog mogućih grmljavinskih nepogoda na području Banje Luke i Prijedora. Žuto upozorenje jučer je bilo na snazi i za cijelu Srbiju i dijelove Hrvatske. Vrijeme slično jučerašnjem s pljuskovima i grmljavinom može se očekivati i danas u dijelovima Bosne i Hercegovine.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?