Trošarine

Cigarete u 2013. god. skuplje za 15 feninga

Cigarete
26.09.2012.
u 09:22

Od 1. siječnja cigarete će biti znatno skuplje; na paklicu od 20 cigareta bit će dodatnih 15 feninga

Istraživanja su pokazala da u BiH puši čak 49,3 posto muškaraca i 35,1 posto žena, što je znatno više od prosjeka u drugim državama regije. Svaki stanovnik BiH godišnje popuši 2145 cigareta, a svakog dana u dim ode milijun i pol eura. No, takvi podaci sljedeće godine neće biti relevantni. Naime, cigarete će od 1. siječnja sljedeće godine biti znatno skuplje nego sada.

Dodatnih 15 feninga

Na sjednici Upravnog odbora Uprave za neizravno oporezivanje BiH (UO UNO) jučer je dogovorena posebna i minimalna naknada na cigarete za 2013. godinu. Utvrđena je posebna trošarina na cigarete u iznosu od 0,75 KM na pakiranje cigareta od 20 komada. Naime, BiH je već ranije preuzela obvezu da usklađuje trošarine na cigarete i ona se povećava za 0,15 KM svake godine. Iz UNO-a BiH je pojašnjeno da UO te institucije svake godine donosi odluku o posebnoj ili minimalnoj trošarini na cigarete, što je već učinjeno na jučerašnjoj sjednici. Jedno je sigurno, cigarete će od početka sljedeće godine poskupjeti, a izgaranje duhanskog dima pred očima pušača, konzumenti će skuplje plaćati za 15 feninga. Sigurno je i to, da će “zahvaljujući” poroku pušača, državne blagajne ubirati daleko više sredstava. Prema podacima UNO-a, BiH je 2006. godine od trošarina na cigarete prikupila više od 320 milijuna, a ove godine će, očekuje se, ta cifra dostići čak 850 milijuna maraka. Zakon o trošarinama u BiH primjenjuje se od 1. srpnja 2009. godine. Njime je predviđeno da se od 2009. do 2014. godine izvrši usklađivanje oporezivanja trošarinama duhanskih prerađevina u BiH s legislativom Europske unije. Treba sačekati, nešto više od jedne godine, kada će se trošarine izjednačiti s onima u Europskoj uniji.

Zadovoljni liječnici


Liječnici i ostali borci protiv duhanskog dima pozdravljaju to što cijene cigareta u BiH polako, ali sigurno pristižu europske. Brojni stručnjaci ističu da pušenje predstavlja najveći javno-zdravstveni problem. Sva moguća istraživanja su pokazala da najbolji čimbenik za smanjenje broja pušača predstavlja poskupljenje cigareta, te se nadaju kako je i ovo jedan od koraka za smanjenje pušača u BiH. Dakle, oni koji su o posljednjoj cigareti razmišljali iz zdravstvenih razloga, zbog skorašnjih poskupljenja imaju argument više da zaborave ovu opaku naviku. Ovaj, kako ga neki nazivaju - užitak, postaje sve veći teret za novčanik, a tek za zdravlje?

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?