Šverc cigareta

Cigarete preko Cipra, Makedonije ilegalno uvozili u BiH i C. Goru

\'za kar..190107..cigarete..mladi... snimila kristina stedul-fabac\'
Kristina Štedul-Fabac/PIXSELL
03.08.2012.
u 15:26

Uhićen Srećko Kestner, bivši suradnik Stanka Subotića Canet

“Jedini je uvjet za ovaj intervju da ništa ne objavite o onome što sam vam rekao o hrvatskom kralju mafije i upletenosti hrvatskih političara u cjelokupnu aferu švercanja duhana na području bivše Jugoslavije. Pouzdano, iz vlastitog iskustva, tvrdim da današnjom Srbijom iz pozadine istinski vladaju nove kriminalne skupine koje kontroliraju Stanko Subotić i bivši načelnik SDB-a Jovica Stanišić. Crna Gora postala je talac Mile Đukanovića, koji pod krinkom borbe za samostalnost zemlje zapravo štiti svoje enormno bogatstvo stečeno ubiranjem dugogodišnje provizije od trgovine duhanom, koju kontrolira u suradnji sa Stankom Subotićemo Canetom”. To je u svibnju mjesecu 2001. za danas ugasli tjednik Nacional izjavio Srećko Kestner kojeg je jučer na temelju međunarodne tjeralice iz Njemačke uhitila Granična policija BiH na graničnom prijelazu Gradiška.

Izručenje u Njemačku


Uhićeni Srećko Kestner koji je usko surađivao sa Stankom Subotićem Canetom, crnogorskim državljaninom koji je u medijima označen kao europski kralj šverca cigareta, priveden je u pritvorsku jedinicu Suda BiH. Glasnogovornica Suda BiH Aida Delić-Glavaš jučer nam je kazala da prema popisu koji se nalazi u Sudu BiH Srećko Kestner je državljanin Crne Gore i Hrvatske. Kestneru je određen ekstradicijski pritvor u trajanju od 18 dana i trenutno se nalazi u pritvorskoj jedinici Suda BIH. “U roku od 18 dana koliko traje ekstradicijski pritvor, trebalo bi doći do razmjene sudske dokumentacije između Ministarstava pravosuđa BiH i Crne Gore. Ako sve bude na vrijeme obavljeno, s obzirom da su u tijeku godišnji odmori, Kestner će biti izručen vlastima u Njemačkoj koja ga traži zbog nezakonitog trgovinskog prometovanja”, kazala je Delićeva. U opsežnom intervjuu za Nacional koji je podigao medijsku i političku prašinu u regiji Srećko Kestner razotkrio je djelovanje Stanka Subotića i odnose s njegovim političkim zaštitnicima i bliskim poslovnim partnerima, crnogorskim predsjednikom Milom Đukanovićem i srpskim premijerom Zoranom Đinđićem. Razočaran svojim bivšim partnerom i bijednim političkim promjenama u Srbiji i Crnoj Gori, Kestner je otkrio pozadinu gotovo desetljetnog duhanskog biznisa u kojem je i sam sudjelovao, te koji je svima u lancu donio golemo bogatstvo. Tim se prljavim novcem djelomice financirala i crnogorska država, no najveći dio, prema Kestnerovim riječima, odlazio je Đukanoviću i Subotiću ravno u džepove. Kestnera, koji je hrvatski državljanin s adresom u Švicarskoj, u duhanski je biznis 1994. uvukao prije godinu dana ubijeni Vanja Bokan.

Šverc u BiH, Crnu Goru


Otkrio je kako se šverc s cigaretama odvijao preko Makedonije jer su tada Srbija i Crna Gora bile pod embargom UN-a. Makedonskoj državi plaćalo se 10.000 dolara po kamionu cigareta. Taj posao tada je u Makedoniji kontrolirao Danče Šuturkov, “legendarni” zamjenik direktora “Makedonija tabaka”. Posao je bio podijeljen strogo po područjima. Jedna garnitura ljudi radila je s BiH. Taj dio posla kontrolirao je Mirko Vučurović, za koga se priča da je dugogodišnji suradnik srpskog SDB-a.

Ključne riječi

Komentara 1

JU
Jurica1050
22:03 03.08.2012.

Mile Ronhil i njegove cigarete !!!!!!!!

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?