Novo izvješće

CIA objavila: Tri najveće prijetnje svijetu u 2016.

CIA
10.02.2016.
u 22:01

Direktor CIA-e James Clapper i drugi dužnosnici upozorili su kako je napad Islamske države na tlu SAD-a bio neizbježan, da Sjeverna Koreja ima sposobnost proizvesti do 100 nuklearnih bombi, da ruski i kineski hakeri mogli probiti u informacijske mreže te kako su to zapravo već i počeli činiti.

Clapper je to iznio na Capitol Hillu u Washingtonu u okviru šokantnog izvješća CIA-e u kojem nema ništa dobro što se tiče trenutnog stanja globalne sigurnosti i izgleda za mir u svijetu, piše Avaz.

Evo što CIA vidi kao najveće prijetnje svijetu u 2016.

1. Islamska država: Clapper je Kongresu ISIL opisao kao 'nadmoćnu terorističku prijetnju', odlučnu militantnu skupinu koja bi mogla rukovoditi i inspirirati napade na velik broj ciljeva širom svijeta.

Jedan od direktora CIA-e, general pukovnik Vincent Stuart, upozorio je kako će ISIL u 2016. vjerojatno provesti još napada u Europi te da je vrlo vjerojatno kako će pokušati napade i na američkom tlu.

"Utvrđeno je da su u Islamskoj državi odlučni u namjeri da preovladavaju 'logističke izazove' potrebne za takav napad", kazao je i dodao kako će lideri ISIL-a biti pojačano uključeni u 'režiranje', a ne samo poticati 'usamljene' napadače.

2. Cyber špijunaža: Svijet je već svjedočio brojnim primjerima kakvu su štetu u stanju učiniti hakeri, bilo da su u pitanju povjerljive vojne ili državne tajne ili pak rušenja produkcijske tvrtke u Hollywoodu.

Clapper je rekao kako je cyber špijunaža i dalje jedna od najvećih opasanosti za vlade širom svijeta i upozorio da će i ISIL razviti slične sposobnosti. Ruski i kineski hakeri su ciljali informacijske sustave koje kontrolira američka vlada i industrija. Ugrožene su vojne mreže, lanci nabave i važne informacijske strukture, a mnogi su bili predmetom hakerskih napada.

3. Nuklearna Sjeverna Koreja: Ovih dana Sjeverna Koreja je ponovno pokrenula plutonijski reaktor u Yongbyonu na granici s Kinom, postrojenje u kome nije zapažena aktivnost još od njegovog zatvaranja 2007. godine.

Stručnjaci za nuklearno oružje vjeruju kako Pjongjang ima sposobnost do 2020. godine imati između 20 i 100 nuklearnih bombi. Clpaper je Senat upoznao s tim kako reaktor sada radi dovoljno dugo da nadoknadi plutonij. 'U pitanju su tjedni ili mjeseci', kazao je.

Ključne riječi
CIA

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?