navigacija
Financijski krah

Centralna banka BiH izdala popis tvrtki kojima su blokirani računi

Banke blokirale skoro 60.000 računa, pod blokadom kladionice, tvrtke ministara, političke stranke...

Centralna banka BiH izdala popis tvrtki kojima su blokirani računi

Foto:

Prema novim podacima Centralne banke Bosne i Hercegovine u državi su ukupno blokirana 59.124 računa, a odnose se na 36.223 poslovna subjekta. Dakle, ove brojke ukazuju da neki poslovni subjekti imaju i po nekoliko blokiranih računa. Poslovni subjekti u BiH prošlog mjeseca imali su 58.541 račun u blokadi, što pokazuje da dolazi do svakodnevnog povećanja. Na popisu su pravni subjekti iz svih sfera života u BiH.

Detalji popisa

Popis ima više od 2360 stranica i skoro je nemoguće pobrojati sve one koji se nalaze na njemu. Tu su mnogi kafići i restorani, frizerski saloni, ljekarne, prijevoznici, razne agencije, benzinske crpke, turističke agencije, kladionice, zaštitarske kuće, mikrokreditne agencije, zemljoradničke zadruge, mesne industrije, međutim, zanimljivo je napomenuti da se tu pojavljuju i neki sportski savezi, rudnici, općine, ali i kompanije osoba koje participiraju u vlasti. Najviše blokiranih računa je, naravno, u Sarajevu, Banjoj Luci i Mostaru jer je tu i najviše registriranih pravnih subjekata. Centralna banka BiH podatke o blokiranim računima ažurira jednom mjesečno. U poslovnim krugovima smatraju da je ovakav popis mnogima i od koristi da provjere status svojih potencijalnih poslovnih partnera. U prvom izvješću koji je objavljen početkom studenoga bilo je 58.038 blokiranih računa, a 35.694 tvrtki imalo je blokiran barem jedan bankarski račun.

Dugovi političara

Kao i prije mjesec dana, na popisu se nalaze i političke stranke i tvrtke aktualnih ministara u federalnoj Vladi. Tako obiteljske tvrtke federalnog ministra poljoprivrede Jerke Ivankovića Lijanovića imaju blokirano više od 20 bankovnih računa prema popisu iz Centralne banke. Blokirani su i desetci računa političkih stranaka. Uglavnom se radi o manjim strankama, a prednjače pravaške opcije s bošnjačkim predznakom. Zanimljivo je kako dio popisa čine i kladionice u BiH. Više desetaka njih nalazi se na popisu, a radi se o kladionicama koje i danas sasvim normalno posluju. Ono što svakako ne bi željeli vidjeti na popisu blokiranih računa su sportski klubovi. A upravo je stotinjak računa sportskih organizacija blokirano. Među njima ima i nogometnih klubova koji su nekada bili premijerligaši kao što je tuzlanska Sloboda ili Brotnjo iz Čitluka, ali ima i aktualnih članova nogometne Premijer lige BiH kao što je banjoluči Borac. Također, na popisu se nalazi nekoliko klubova iz Širokog Brijega i Ljubuškog, te Mostara. Ekonomski stručnjaci ističu kako je povećanje broja blokiranih računa još jedan pokazatelj kako je u državi prisutna ekonomska kriza, te kako se ne vide znakovi poboljšanja. Ako se usporede nove i stare brojke dobije se podatak kako svaki dan banke blokiraju najmanje 20 računa i radi se o negativnom trendu koji će biti teško zaustaviti. Iz Centralne banke poručuju kako se podaci objavljuju na temelju informacija koje banke stavljaju u jedinstvenu bazu, a ako netko ima prigovor na objavljene podatke dodatne informacije može tražiti u bankama gdje je račun blokiran. Najavljeno je kako će ovi podatci biti objavljivani svakog mjeseca.

Ocijeni:

1 2 3 4 5

0 (0 ocjena)
Ispravi pogreške

Ključne riječi