Vlada pripremila novi dokument o osiguranju dužnosnika i entitetskih institucija

Čelnicima vlasti posebno osiguranje, ministrima u FBiH samo ID kartice

policija
VL FOTO
06.07.2015.
u 09:26

uredba donosi i pojedine novine u pogledu načina zaštite političkih dužnosnika i objekata u Federaciji

Određivanje osoba i objekata u FBiH koji se posebno osiguravaju, kao i način njihova osiguranja, uskoro će biti reguliran novom Vladinom uredbom. Iako se u mnogim segmentima podudara s postojećim odlukama, ova uredba donosi i neke novine u pogledu načina zaštite političkih dužnosnika i objekata u FBiH, navodi se u dokumentima u čijem smo posjedu.

Poseban nadzor

Objekti koji će biti pod posebnim režimom osiguranja su oni objekti u kojima su smješteni federalni Parlament, predsjednik i dopredsjednici FBiH te entitetska Vlada, Federalno ministarstvo unutarnjih poslova i federalna tijela uprave i upravne organizacije za koje se sigurnosnom procjenom utvrdi da ih je potrebno osiguravati. Prema trenutačnom rasporedu, pod posebnom policijskom zaštitom bit će objekti Vlade FBiH u Sarajevu i Mostaru te zgrade MUP-a FBiH i Parlamenta FBiH u Sarajevu. Kada su u pitanju entitetski dužnosnici, posebno osiguranje za koje je zadužena Federalna uprava policije i ubuduće će imati predsjednik i dopredsjednici FBiH, premijer i njegovi zamjenici te predsjedatelji oba doma entitetskog Parlamenta, kao i ministar unutarnjih poslova i ravnatelj Federalne uprave policije. Eventualno osiguranje drugih dužnosnika ovisit će o procjeni i iskazanoj potrebi, navodi se u dokumentima kojima se ova pravila reguliraju. Sadašnji dužnosnici na koje se odnosi posebni režim osiguranja, a to su Marinko Čavara, Milan Dunović, Melika Mahmutbegović, Fadil Novalić, Jelka Milićević, Aleksandar Remetić, Edin Mušić, Lidija Bradara, Aljoša Čampara i Dragan Lukač, imat će pravo na osiguranje i šest mjeseci nakon isteka mandata, ali samo ako postoje sigurnosni razlozi koji se utvrđuju po posebnoj procjeni. Ministri, članovi Vlade, za vrijeme trajanja mandata u obavljanju poslova i zadataka imaju poseban status u smislu da su im policijski službenici prilikom obavljanja poslova dužni pružiti svu pomoć u prometu i na drugim mjestima na kojima borave, te stvoriti sigurnosne uvjete za njihovo kretanje i boravak. Federalni MUP izdat će im i posebne identifikacijske kartice čiji je izgled, također, navodi se, već definiran.

Izgled ID kartice

ID kartica će biti pravokutnog oblika, dimenzija 90 puta 60 milimetara i izrađivat će se u polaroid tehnici računalnog sustava, crvene boje, zaštićena plastificiranim omotom prozirne mase s crnim rubom, a tekst će biti ispisan crnom i bijelom bojom. ID karticu s fotografijom izrađivat će i izdavati FMUP. Ministri će istu moći koristiti dok obavljaju tu dužnost, a po isteku su je dužni vratiti.

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar varešak
varešak
20:24 09.07.2015.

Da su pošteni to im nebi trebalo,sve ih treba ostaviti bez toga osiguranja ili ako smatraju da im treba neka ga sami plaćaju

Avatar bucalo
bucalo
23:15 08.07.2015.

papa nas jedini nema tjelohranitelja nit svog vozaca vozi se sam u autu a nasi "posteni " politikanti bi zivili na misecu koliko su posteni

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije