odluka američkih vlasti protiv Edina Sakoča (56)

Čapljinca protjeruju iz SAD-a zbog optužbi za silovanje i ubojstvo

edin
27.01.2015.
u 08:56

Državljanin SAD-a podrijetlom iz BiH, osumnjičen za ratne zločine i laganje imigracijskim vlastima u vezi sa svojom ulogom u ratu u BiH, osuđen je u američkom Vermontu. Riječ je o Edinu Sakoču (56) iz Čapljine koji je 27. lipnja 2013. uhićen u gradu Burlingtonu, gdje je i živio. - Ako njegova žalba bude odbijena, oduzet će mu se američko državljanstvo i bit će deportiran u BiH - rekla je pomoćnica glavnog državnog tužitelja Eugenia Cowles. Optuženi Sakoč bi također mogao dobiti i 10 godina zatvora jer postoje indicije da je odgovoran za ratne zločine počinjena nad srpskim civilima u srpnju 1992. S druge strane, Sakoč je negirao navode optužbi i tvrdio da je nevin. Vijest o njegovom uhićenju tada se jako brzo proširila među bh. građanima, kojih u Vermontu ima više od 2000, a najveći broj njih živi u Burlingtonu. Uhitili su ga specijalci u njegovom stanu u Riverside Avenueu, gdje je živio sa suprugom i 6-godišnjom kćeri. Inače, Edin Sakoč pojavio se u Vermontu još 2001. - Pravo stalnog boravka dobio je u ožujku 2004. Isprva bio je nastanjen u obližnjem gradiću Waterburyju, a potom se preselio u Burlington, koji je najveći grad Vermonta. Američko državljanstvo stekao je u lipnju 2007. Pretpostavlja se da je proces protiv Sakoča pokrenut na osnovi srpske optužnice, po kojoj mu se pripisuje da je 9. srpnja 1992., navodno, oteo i silovao Srpkinju koja je vodila brigu o dvije stare osobe, svojoj majci i tetki, koje prethodno nisu mogle pobjeći, a potom ju je uz pomoć još jedne neidentificirane osobe zatvorio u Dretelj, gdje je po nekim navodima radio kao čuvar. Također, prema toj optužnici, iste noći ili sljedećeg jutra se s neidentificiranim supočiniteljem Sakoč vratio u kuću u kojoj su živjele dvije stare osobe srpske nacionalnosti, ubili su ih i zapalili zajedno s kućom - navode Sakočevi poznanici.

Ključne riječi

Komentara 1

KR
krtica
04:53 28.01.2015.

vidi, vidi! "capljinca" tjeraju iz SAD! Ma jok! to vam je bosnjak, bosanac, bosnjo, musliman, neopredijeljen....mudzahedin...vehabija... bosnjaci dobivaju ratnog zlocinca, a SAD se cisti od lazljivih uhljeba!!!

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije