Umirovljenici

Čak 2,5 mirovine potrebne za zimnicu u BiH, u Sloveniji jedna

zimnica (1)
Thinkstock
30.09.2013.
u 10:51

Umirovljenici u regiji Balkana, a posebice u BiH, najveći dio mirovine potroše na komunalne usluge koje su iznimno visoke, te im skoro ne ostane ništa za život

Oni koji imaju sreću da u rujnu računaju na sigurnu plaću, osim stavki iz potrošačke košarice koja službeno iznosi više od 1600 KM, moraju računati i na zimnicu. Troškovi za eventualno pripremanje skromne zimnice su minimalno 350 KM, te još 500 maraka za nabavu ogrjeva.

Umirovljenička zimnica

I umirovljenici računaju na sigurna primanja, barem za rujan, no što oni mogu kupiti za svoju mirovinu? Za košaricu bi im bila potrebna skoro polugodišnja mirovina. A koliko im je mirovina potrebno za skromno spremanje zimnice? Umirovljenici u BiH žive vrlo jadno i teško, jer kako drugačije nazvati ljude koji sebi ne mogu kupiti ni kruha. Nemaju novac ni za osnovne životne potrepštine i trenutačno su jedna od najugroženijih društvenih skupina. Najveći dio ionako skromne mirovine potroše na komunalne usluge. 
U BiH je prosječna mirovina iznosi 336 KM, odnosno 171 euro. U Federaciji BiH gladuje oko 235 tisuća umirovljenih koji primaju mirovine od 50 do 320 KM. Samo je oko 3000 sretnika koji primaju iznad 1000 KM. Pa ako se odluči da sebi osigura skromnu zimnicu i drva za ogrjev, prosječan bh. umirovljenik mora izdvojiti 2,5 mirovina za zimnicu. Naravno, dužan je platiti i komunalije, inače će mu biti isključena struja, plin, telefon i slično. Tu su pučke kuhinja gdje može pojesti jedan obrok. A lijekovi, njih može kupiti na poček. Koliko tek treba mirovine onima koji primaju stotinjak i manje KM? Oni svakako ne mogu sebi osigurati ni zimnicu ni grijanje. Ni ostalim umirovljenicima u regiji nije mnogo bolja situacija. Po visini primanja, nakon BiH, slijedi Srbija, gdje prosečna mirovina iznosi 219 eura. Znajući da su drva, a i povrće i voće jeftiniji, oni su u prednosti u odnosu na bosanskohercegovačke umirovljenike. 
Prosječna mirovina u Crnoj Gori iznosi 278 eura, te će im biti potrebno manje od dvije mirovine da pripreme zimnicu. Najviše mirovine na Balkanu primaju hrvatski umirovljenici. Prosječna mirovina u Hrvatskoj iznosi 2334 kune, odnosno 310 eura. Drva i zimnica jesu nešto skuplji, ali im je za nju potrebna 1,5 mirovina.

Slovencima najlakše


S prosječnom mirovinom od 580 eura, Slovenci mogu od jedne mirovine nabaviti zimnicu, posebice jer se njihove cijene voća i povrća ne razlikuju od hrvatskih. S najmanjom prosječnom mirovinom od 144 eura, makedonski umirovljenici nisu u lošijem položaju od bh. umirovljenika. Makedonija nudi najjeftinije voće i povrće na Balkanu, također i drva za ogrjev, te im za zimnicu trebaju dvije mirovine, navodi se u podacima. S prosječnom mirovinom od 1200 eura, njemački umirovljenici nemaju takvih briga.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?