06.08.2016. u 07:00

Sigurno najznačajniji ovotjedni događaj u BiH, a i šire, u znaku je tisuća mladih okupljenih u župi sv. Jakova u Međugorju. Mnogi me pitaju zašto taj događaj snažnije ne prate svi domaći mediji. Odgovorio sam: “Zato što je pozitivna stvar”. Nažalost, za medije vijest je ono što je negativno. Negativne stvari dobivaju više prostora i vremena u medijima nego pozitivni događaji.

Ovogodišnji Mladifest započeo je u ponedjeljak 31. srpnja svetom misom u 19 sati koju je predvodio hercegovački provincijal dr. fra Miljenko Šteko, a u koncelebraciji bijaše 320 svećenika. I ove godine Međugorje se ispunjalo desecima tisuća mladih ljudi sa sve četiri strane svijeta iz sedamdesetak zemalja. Svima je poželio dobrodošlicu međugorski župnik fra Marinko Šakota te mladi župljani. Zatim su predstavnici svih zemalja iz kojih su došli mladi hodočasnici izrekli svoj pozdrav i zahvalu za dobrodošlicu. Nažalost, neki su zakasnili na otvorenje jer granice na ulasku u zemlju blokiraše neki branitelji. Različiti jezici, različita boja kože i različitost kultura ne predstavljaju nikakvu prepirku njihovu zajedništvu koje iskazuju na 27. Mladifest. Mladi iz 20 zemalja čine Međunarodni zbor i orkestar, a sve se prevodi na 20-ak jezika. Svi su oni tu u Međugorju kod svoje kuće!

Zacijelo, to je događaj koji svake godine, a započeo je 1990. zahvaljujući + fra Slavu Barbariću, podsjeća na duhovski događaj u Jeruzalemu kad su se svi nazočni lako sporazumijevali i razumjeli iako su govorili različite jezike. To je susret povjerenja ispunjen snažnim emocijama i bogatim duhovnim sadržajem. Mnogi svjedoci govorili su o svojim iskustvima i novim načinima življenja. Predavači na katehezama iznosili su duhovne poruke za današnje vrijeme, posebno prilagođene za ovu Godinu milosrđa.

Što mladi svijeta traže danas u Međugorju? Traže novi životni pogled u ovom pluralističkom društvu koje postaje kaotično te puno kriza. Mlade se ne smije podcijeniti. Traže cjeloviti smisao življenja prožet živom vjerom. Žele u svijetu pohote, sebičnosti, oholosti i gramzivosti unijeti nove vrednote koje imaju izvor u Isusu Kristu. Došli su tražiti odgovore i snagu kako u životu živjeti pravilno ljubav, slobodu, seksualnost, zdravi obiteljski život te kako pozitivno pridonositi životu Crkve i ozdravljenju društva i civilizacije u kojoj žive.

27. Mladifest završio je jutros svetom misom koja je počela na brdu Križevac u 5 sati. Sretan povratak tisućama mladih u njihove države, biskupije i župe.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije