Fadil Novalić poručio

Brzo će se pronaći rješenje za koeficijent povoljnih vojnih mirovina

novalic
14.10.2016.
u 15:54

Problem postoji, te ćemo vidjeti hoćemo li ići u preračunavanje koeficijenata ili nekim drugim načinom rješavati to pitanje. Sve to moramo s MMF-om i Svjetskom bankom dogovoriti da ne bismo poremetili aranžman s MMF-om, rekao je Novalić.

Federalni premijer Fadil Novalić uključio se u djelovanje Radne grupe, sastavljene od predstavnika više ministarstava i vojnih umirovljenika da bi se ubrzalo donošenje zakona iz oblasti braniteljske populacije. 

Potvrdio je to Feni premijer Novalić nakon sudjelovanja u radno-konsultativnom sastanku u Federalnom parlamentu, na kojem su čelnici zakonodavne i izvršne vlasti BiH s članovima Koordinacije braniteljskih udruženja i saveza u Federaciji BiH razmatrali probleme branitelja u FBiH.

Za pripadnike braniteljske populacije, kako su istaknuli članovi Koordinacije braniteljskih udruga i saveza, nepovoljne su izmjene Zakona o prijevremenom i povoljnijem umirovljenju pripadnika obrambenooslobodilačkog rata, koje je donijela Vlada FBiH u mandatu 2010.-2014. godina, jer im "u značajnoj mjeri smanjuju ranije stečena prava".

Iz tog razloga, koordinacije zahtijevaju da se onima koji su otišli u prijevremenu povoljniju mirovinu vrati koeficijent za isplatu mirovina koji su imali pri odlasku u mirovinu. U međuvremenu, taj koeficijent je smanjen i sada je 1.0. Ostali umirovljenici imaju isplatni koeficijent 1.4 ili 1.8.

- Taj problem postoji, te ćemo vidjeti hoćemo li ići u preračunavanje koeficijenata ili nekim drugim načinom rješavati to pitanje. Sve to moramo s MMF-om i Svjetskom bankom dogovoriti da ne bismo poremetili aranžman s MMF-om – rekao je Novalić.

Rješenje koje se uspostavi, dodao je, neće se moći primijeniti prije 1. siječnja jer se „radi o proračunskim promjenama“ zbog kojih će biti potrebno uraditi rebalans proračuna. 

Radna grupa ranije je predložila da svi umirovljenici, osim onih koji primaju zajamčene i minimalne mirovine imaju isti isplatni koeficijent.

- Oni traže da se izjednače na 1.8 ili da se oni gore spuste na aproksimativni 1.7 ili da se nađu nova sredstva. Unutar ta tri kanala treba naći rješenje. U ovom trenutku ne znam koje je to, te sam pristao sudjelovati u radu grupe i zajedno s vojnim umirovljenicima tražim rješenje - poručio je Novalić u izjavi za Fenu.

Ovo pitanje, kako je rekao, bit će "otvoreno" sljedeći tjedan u Vladi FBiH.

- Jako brzo ćemo odlučiti na koji način trebamo ići ka rješenju – dodao je Novalić.  

Mirovine u FBiH se obračunavaju i isplaćuju na osnovu tri isplatna koeficijenta: 1,8 (Zakon o MIO), 1,4 (Zakon o pravima demobiliziranih branitelja i članova njihovih obitelji, o pravima branitelja i članova njihovih obitelji te Zakon o službi u vojsci FBiH), te 1.0 (Zakon o prijevremenom povoljnijem umirovljenju).

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?