Ledena zima uzima danak

Broj žrtava hladnoće u BiH popeo se na osam, za petak izdano novo upozorenje

12.01.2017.
u 07:00

Ekstremne hladnoće odnijele su još tri života u BiH, čime se broj žrtava popeo na osam. Nakon što su dvije osobe preminule u Drvaru te po jedna u Foči, Banjoj Luci i Ribniku, novi smrtni slučajevi zabilježeni su u Zvorniku, Ilijašu i Loparama.

Nepodnošljivi uvjeti

Beživotno tijelo M. P. (1974.) iz Zvornika pronađeno je 9. siječnja ispred pomoćnog objekta u naselju Bair kod Zvornika, a smrt i ove osobe nastupila je smrzavanjem. I Lazo Đojić (52) iz Puškovca kod Lopara preminuo je uslijed smrzavanja. Njegovo beživotno tijelo pronađeno je 6. siječnja, oko 14.30 sati, ispred obiteljske kuće, potvrđeno je iz CJS Bijeljina. U mjestu Srednje kod Ilijaša pronađeno je beživotno tijelo muškarca (50) koji je neslužbeno još jedna žrtva smrzavanja. Tijelo je pronađeno oko 16.45 sati na lokaciji Srednje, potvrđeno je iz MUP-a SŽ-a. Premda su smrtni slučajevi najgore što je ovaj hladni val donio, građani BiH danim se bore s nestancima vode, struje, problemima s grijanjem u prometu. Mještani Ivanice, povratničkoga mjesta u općini Ravno, blokirali su jučer vozilima granični prijelaz od Trebinja prema Dubrovniku jer već sedam dana nemaju struje, vode, a telefonske linije ne rade, strahujući za djecu i stare zbog iznimno niskih temperatura. Zbog nestanka struje, i granična policija, umjesto u kontejnerima, posao obavlja iz vozila, gdje nemaju nikakvu računalnu vezu, ni bazu podataka. “Našao sam susjeda od 93 godine koji se bio u svojoj kući gotovo smrznuo, a imamo i male djece koja su bolesna”, ispričao je mještanin Aleksandar Milićević.

Obilne oborine

Zenica je i dalje u problemima s grijanjem. Tek što su u utorak dobili grijanje, jučer je došlo do novog kvara. Radijatori su ostali hladni u blizu 14 tisuća stanova i poslovnih prostora. Federalni hidrometeorološki zavod izdao je upozorenje za petak, 13. siječnja, jer se tog dana u Hercegovini, zapadnim i jugozapadnim područjima Bosne očekuju obilnije oborine. U petak će u BiH biti pretežno oblačno vrijeme. U istočnim i dijelovima središnje Bosne bit će sa sunčanim razdobljima. Prijepodne se očekuje kiša u Hercegovini, a na zapadu i jugozapadu Bosne kiša i snijeg u višim područjima. Poslijepodne i u večernjim satima u ostatku Bosne očekuju se kiša i susnježica koja će prijeći u snijeg. Obilne oborine očekuju se u Hercegovini i na zapadu Bosne. Očekivana količina oborina u Hercegovini i na zapadu Bosne je od 60 do 100, na istoku Bosne od 2 do 10, u ostalim područjima uglavnom od 20 do 40 l/m2. Vjetar će biti umjeren do jak, povremeno s olujnim udarima južni i jugozapadni. Jutarnje temperature će biti od -6 do 0, na jugu od 0 do 4, a dnevne od 3 do 9, na jugu od 7 do 11 °C.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?