Biračko tijelo

Broj birača mogao bi biti 
veći za skoro 350 tisuća

Izbori
07.08.2012.
u 09:18

Podaci o broju aktivnih osobnih iskaznica u BiH govore da je na kraju srpnja 3,346.294 građana imalo ove dokumente

Biračko pravo na lokalnim izborima u listopadu moglo bi imati i do 350 tisuća građana više nego na prošlim općinskim izborima prije četiri godine.

Podaci o osobnim

Podaci o broju aktivnih osobnih iskaznica u Bosni i Hercegovini govore da je na kraju srpnja 3,346.294 građana imalo ove dokumente, a imajući u vidu prosječan broj osobnih iskaznica koje se izdaju svakog mjeseca za očekivati je da do 23. kolovoza ovaj dokument koji omogućava izlazak na birališta posjeduje oko 3,373.000 građana. To je za približno 349 tisuća više od broja potencijalnih birača na prošlim općinskim izborima. Te 2008. godine pravo glasa imalo je 3,024.127 bosanskohercegovačkih građana. Podaci o broju izdanih osobnih iskaznica i onih koji imaju biračko pravo neće se poklapati jer je među onima koji su izvadili osobne iskaznice i jedan broj malodobnika koji nemaju biračko pravo. Ipak, broj osobnih iskaznica je itekako ilustrativan kada se govori o potencijalnom broju birača. Među novim glasačima je mnogo mladih koji su u protekle četiri godine izvadili svoju prvu osobnu iskaznicu. Ovaj dio populacije do sada nije pokazivao veliki interes za sudjelovanje na izborima, ali se strankama sada pruža prilika da pridobiju te birače. Iako novi birači nisu jednako raspoređeni u svim lokalnim zajednicama u kojima će se održati izbori, jasno je da bi značajan porast biračkog tijela mogao utjecati i na rezultate izbora u većini općina i gradova.

Odziv birača

Izborna praksa iz drugih zemalja govori da je odziv birača na lokalnim izborima ipak manji nego na općim izborima. U BiH je dodatni problem što se izbori već neko vrijeme održavaju u intervalu od dvije godine, pa je došlo i do određenog zasićenja biračkog tijela izbornim procesom. Usto, u BiH su česti prijevremenii izbori. Samo prošle godine u 11 općina su održani prijevremeni izbori, pa će birači u tim općinama po drugi put u godinu dana biti pozvani da biraju svoje predstavnike u lokalnoj vlasti.

Rast ukupnog broja birača iz godine u godinu prati i smanjenje broja građana koji glasuju u inozemstvu. Zbog velikog broja izbjeglica nekada se broj birača iz inozemstva mjerio stotinama tisuća. Danas je situacija znatno drugačija, o čemu zorno svjedoči podatak da je Središnje izborno povjerenstvo BiH odlučilo da se ove godine ne organizira glasovanje u diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH u svijetu. SIP je objavio da 35.171 osoba ispunjava uvjete za registraciju za glasovanje izvan BiH na lokalnim izborima 2012. godine. Najviše ih se registriralo za izbor lokalnih tijela vlasti u Prijedoru.

Ključne riječi

Komentara 1

PS
PLETER S PLIVE
20:56 07.08.2012.

Ima li BiH 3 milijuna stanovnika? Ponovno se priprema izborni inžinjering, ništa novo!

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?