London

Britanci u četvrtak na lokalnim izborima, ispitu popularnosti velikih stranaka

izbori
03.05.2016.
u 08:13

Stanovnike Engleske, Škotske, Walesa i Sjeverne Irske u četvrtak očekuju lokalni izbori, a prognozira se da će na njihovu izlaznost utjecati referendum o ostanku Ujedinjenog Kraljevstva u Europskoj uniji koji će se održati sedam tjedana kasnije.

Milijuni stanovnika glasat će u četvrtak na lokalnim izborima diljem Velike Britanije na kojima će birati 2700 skupštinara i vijećnika, tri gradonačelnika i 41 šefa policije.

Izbori će se većinom baviti lokalnim pitanjima, no oni će biti i ispit popularnosti dviju najvećih stranaka, konzervativaca i laburista, kao i test održivosti desničarskog UKIP-a.

Najzanimljivije je u Londonu gdje bi laburist Sadiq Khan, favorit po anketama, mogao postati prvi muslimanski gradonačelnik britanske prijestolnice.

Očekuje se da će u Londonu, kao i u ostatku države, izlaznost na izborima za gradonačelnika i regionalne skupštine biti niska, dijelom i zbog toga što ljude očekuje puno važnije glasanje, ono na referendumu 23. lipnja.

Od 2000. godine izlaznost na izborima za gradonačelnika Londona kretala se između 32 i 45 posto, a ni ove godine se ne očekuje veći odaziv.

"Britanci ne vole prečesto izlaziti na glasanje", rekao je za dpa Tony Travers, politolog s Londonske škole ekonomije i političkih znanosti.

"Koliko god ovi izbori bili zanimljivi, nema sumnje da će ih zasjeniti referendum", rekao je Travers, dodavši kako su mu neki anketari rekli kako su glasači od njih očekivali da će se više govoriti o Europskoj uniji nego o lokalnim pitanjima.   

Zbog unutranjih stranačkih podjela oko Brexita proteklih tjedana su u centru pozornosti bili su konzervativci premijera Davida Camerona, no analitičari smatraju da rezultati lokalnih izbora najviše prijete laburistima.

Oni se trenutno nose s optužbama o antisemitizmu nakon što su zbog kontroverznih izjava suspendirana dva njihova istaknuta člana.

Zbog toga bi mogli izgubiti preko 150 funkcija, iako se ne čini da će puno gradskih vijeća promijeniti vlast, predviđaju Colin Rallings i Michael Trasher koji vode izborni centar na Sveučilištu u Plymouthu.

Laburisti su najranjiviji u siromašnijim sjevernim krajevima gdje su antieuropski i antimigracijski stavovi najizraženiji i gdje glasači žele raspravljati o tim pitanjima, rekao je Simon Hix, direktor skupine za političke znanosti i političku ekonomiju na Londonskoj školi ekonomije i političkih znanosti.

"Laburisti su jako zabrinuti zbog toga što zastupaju ostanak u Europskoj uniji", smatra Hix. "Oni su orijentirani veoma proeuropski, no to ne žele izgovoriti pred siromašnijim glasačima koji su zabrinuti useljavanjem i na referendumu će glasati za odlazak iz EU. Laburisti se boje da će im glasače preoteti UKIP".

Hix naglašava kako se upravo to dogodilo u Škotskoj, gdje je Škotska nacionalna stranka pridobila nezadovoljne birače laburista poslije tijesnog referenduma za nezavisnost Škotske iz 2014. godine. SNP danas vlada škotskim parlamentom.

"Zato su ovi lokalni izbori jako važni, jer će odrediti strategiju laburista za referendum", smatra Hix.

"Ako laburisti na ovim lokalnim izborima u nekoj od sjevernih engleskih regija dožive težak poraz, onda će narasti i pritisak na drugi ešalon laburističkih političara koji se već sad brinu o gubitku svojih funkcija na općim izborima".

UKIP je na prošlim općim izborima završio treći, iza konzervativaca i laburista, osvojivši 13 posto glasova, no zbog britanskog izbornog sustava osvojili su samo jedno mjesto u parlamentu.

Dugotrajna UKIP-ova kampanja za izlazak Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije doživjet će sada svoj vrhunac, a analitičari se pitaju može li usredotočenost njihovog vođe Nigela Faragea na imigraciji i borbi protiv onoga što on naziva društveno-političkom elitom koja dominira britanskim vlastima održati privlačnost te stranke.

U isto vrijeme, u Škotskoj je "veliko pitanje ovih izbora može li SNP postati još snažniji, a laburisti još slabiji", rekao je Travers.

U trenutku kad se prebroje glasovi, ili čak i prije, političari će sa svih strana krenuti sa svojim kampanjama "za" ili "protiv" ostanka Ujedinjenog Kraljevstva u Europskoj uniji.

"Ako se uzmu u obzir svi krikovi, bjesovi i dezinformacije u raspravama oko referenduma, ljudima u Engleskoj možemo oprostiti ako ne primijete da se održavaju i lokalni izbori ovog svibnja", napisao je Alistair Clark, profesor politologije na Sveučilištu u Newcastleu u članku za akademsku web stranicu The Conversation.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije