Izložba o Bowieju

Brian Rašić o Davidu Bowieju: ‘Bio je drukčiji, originalan, iako ga nema, ostaje njegova glazba’

Rijeka 21.5.2016   otvorenje izložbe u galeriji kortil - hkd  izložba fotografija davida bowija autora briana rašića  Foto Marko Gracin
28.05.2016.
u 09:00

Slavni rock fotograf Branislav Brian Rašić postavio je izložbu posvećenu Davidu Bowieju. Izložba će nakon Rijeke danas biti postavljena i u Beogradu.

Postav sadrži više od stotinu fotografija superstara koji je preminuo u siječnju ove godine.

- Sve je trodimenzionalno. Formati su ogromni, kaže Rašić.Prvu fotografiju rock kameleona Brian je snimio 1983., a posljednju 2006. u Londonu.

- Radio sam tada ekskluzivno tri koncerta Davida Gilmoura u “Royal Albert Hallu”, prisjeća se Rašić, prenose Novosti.

- Bowie je bio gost prve večeri. Bio je tu i sada pokojni klavijaturist Pink Floyda Rick Wright, a danas se njih dvojica zajedno “zezaju” na nebu.

S tog koncerta izložene su dvije fotografije.

Premišljao se Brian koju bi od Bowiejevih fotografija izdvojio kao najznačajniju.

- Ima jedna, prva koju sam napravio 1983. To je bio nezaboravan događaj, svjetska promocija njegovog potpisivanja ugovora s EMI, kada se “vratio iz mrtvih. Album “Let’s Dance” bio je njegov najkomercijalniji album, kreiran je da ga lansira kao veliku zvijezdu, ali Bowie ga nije volio.

On nikad nije bio visoko komercijalan, ali je uvijek bio poštovan. Imao je velikih problema prije toga, a vratio se kao gospodin čovjek. Dobro je izgledao, imao prave zube, i taj neki osmijeh i pogled. To mi je jedna od dražih fotki. Izdvojio bih i onu ispred “Eurostar” vlaka.

Vrlo je zanimljiva. Kovčeg, odijelo i cipele, koje ima na njoj, sada su dio izložbe o Bowieju koja kruži svijetom.

Brianu je to snimanje bilo zanimljivo, jer nitko nije znao da David s bendom dolazi na željeznički kolodvor, a on je jedini pozvan ovjekovječiti to. Više puta ga je fotografirao “jedan na jedan”, ali su to bila kratka fotkanja. Prilikom tih susreta nisu mnogo pričali.

Na pitanje je li Bowie znao odakle je Rašić, odgovara da u Londonu nikome nije zanimljivo tko je odakle:

- Ja sam tamo Brian Rasek - dodaje rock fotograf, poznat po ekskluzivnim suradnjama s mnogim rock zvijezdama.

Rašić je službeni fotograf grupe The Rolling Stones, a više od dva desetljeća od 1983. do 2005. radio je s Davidom Bowiejem koji ga je osobno angažirao za svoje posljednje nastupe.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije