Nova Vlada danas ispunjava obećanje braniteljima

Branitelji iz četiri općine u ZHŽ konačno 
će dobiti svoje invalidnine

hvo
14.04.2015.
u 09:30

Vlada FBiH donijet će odluku o nastavku isplate naknada invalidima iz četiri općine na području Zapadnohercegovačke županije koje su se našle na udaru bivšeg nelegalnog ministra branitelja Zukana Heleza i platformaške vlade. Doznaje to ‘Večernjak’, a o toj temi su se usuglasile partnerske stranke u vlasti, predstavnici resorih ministarstava branitelja i financija, te Ureda predsjednika FBiH. Prema dostupnim informacijama, Vlada će tu točku danas delegirati na sjednici koja je sazvana u Mostaru. Radi se praktično o ukidanju Helezove odluke da se potpuno obustave sve isplate za invalide i stradalnike, osobne i obiteljske naknade nakon što su branitelji obustavili dalju provedbu revizije dok se ne dovede u zakonski okvir.

Isplata od svibnja

Naime, prema dogovoru, odmah će se odmrznuti isplata invalidnina braniteljima, otvoriti uredi za obranu u ovim općinama, te vratiti pečati i ponovno početi raditi. Prema riječima Mladena Begića, ministra branitelja ZHŽ-a, braniteljima će od svibnja retroaktivno biti isplaćivani zaostaci i za to je osiguran novac u proračunu. Predsjednik FBiH Marinko Čavara istaknuo je kako je odnos prema braniteljima jedan od pokazatelja katastrofalnog rada nelegalne i nezakonite Vlade. “Dugo će trebati vremena novim vlastima da se isprave sve štetne posljedice koje je prouzročila vlada u proteklome mandatu”, kratko je prokomentirao za ‘Večernjak’ Čavara. Platformaška Vlada je donijela odluku o obustavi isplate naknada nakon što su ovi uredi zatvoreni jer je Helez odbio postupiti po zahtjevu Ustavnoga suda da revizijski timovi, kao i timovi za nadzor, budu imenovani na zakonit način. Uz to, Helez je odbio primijeniti sustav s dva svjedoka kao dokaz za stjecanje braniteljskog statusa, što je u najvećem broju pogodilo branitelje iz redova Hrvatskog vijeća obrane. Iz Federalnog ministarstva branitelja su na taj način obustavili isplate obiteljskih i osobnih invalidnina za čak 2109 korisnika u ŽZH.

Zakovali ulaze

Samo četiri općine ZHŽ su ostale dosljedne ranijim zahtjevima te su daskama zakovale ulaze u ove urede odjela obrane, dok su ranije to odbijale i općine Čapljina te Orašje koje su nakon nekoliko ultimatuma ipak popustile. U međuvremenu se FBiH suočava i s presudama koje su donesene gotovo u 100-postotnom iznosu na štetu Federacije BiH koje su tužili branitelji. Radi se o milijunskim iznosima jer će Federacija BiH morati plaćati velike odštete zajedno sa zateznim kamatama braniteljima kojima su oduzeta stečena prava.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?