havarija

BP priznao da u Meksičkom zaljevu curi veća količina nafte

nafta
AFP
21.06.2010.
u 08:22

Kompanija tvrdi da se brojka odnosi na najgori mogući scenarij, koji je irelevantan, jer je utemeljen na onome što bi se moglo dogoditi ako se odstrane čep i pumpe za usisavanje nafte, što ne namjeravaju učiniti

British Petroleum objavio je dokument u kojem procjenjuju da je teoretski, moguće curenje i 100 tisuća barela nafte dnevno u Meksičkom zaljevu. Ta količina gotovo dvostruko nadmašuje procjene SAD-a o curenju. No, istodobno BP tvrdi da brojka od 100 tisuća barela nije relevantna, jer nije utemeljena na stvarnim činjenicama. Američko zakonodavstvo optužilo je BP u više navrata da nije iskren u procjenama veličine curenja, a objava spornog dokumenta pojačala je pitanja o tome što je i kada BP znao o opsegu havarije.

- Prvo su izjavili da se radi o tisuću barela, zatim da je pet tisuća, a sad smo završili na 100 tisuća - osupnuto je komentirao za BBC američki kongresnik Ed Markey.

Glasnogovornik BP-a sad tvrdi da je "pogrešno interpretirano" što je naftni div rekao o pukotini, najgoroj ekološkoj katastrofi u povijesti SAD-a. Tvrde da se brojka odnosi na najgori mogući scenarij, koji je irelevantan, jer je utemeljen na onome što bi se moglo dogoditi ako se odstrane čep i pumpe za usisavanje nafte, što kompanija ne namjerava učiniti.

 

 

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?