19.12.2015. u 07:00

Još najviše svakodnevnih informacija koje primamo odnose se na krize. Puno je vrsta kriza. Ipak, sve one imaju korijen u čovjeku! Kriza je čovjeka. Čovjek je stvorio krizu. Zacijelo, u dubini svoga bića svaki čovjek žudi za blizinom, toplinom, dobrotom, nježnošću, pravdom, skromnošću, uzdržljivošću, vjernošću, mirom, radošću, solidarnošću, istinom i prihvaćanjem, tj. istinskom ljubavlju.

Upravo Božić je blagdan te istinske ljubavi. To je blagdan Božje ljubavi. Ljubavi koja je ponovno ušla u naš zemaljski svijet. Približila i želi posvetiti svakog čovjeka i cijelu zemlju. Ta ljubav želi prihvatiti i posvetiti i sve narode. To je ljubav koja ne osvaja ljude na silu, nego im se dariva. Čovjek ima izbor. Može je prihvatiti ili odbaciti. Približila mu se Božja ljubav u Isusu kao nejakom djetetu. Izgleda nemoćan, ali ako ga čovjek prihvati, ima snagu učiniti najtvrđe i najkruće srce plemenitim i nježnim. Tko ga prihvati, ima hrabrosti odbaciti svaki strah. Tko ga prihvati, ima snagu najveće nade. Isus omogućuje čovjeku koji ga prihvati da postane stvarna osoba, koja neće bježati od sebe ni od drugih osoba. Čovjek s Isusom ima životni cilj i motiv življenja. Snaga te Isusove ljubavi preobražava čovjeka iznutra. Tako preobražen, teološki rečeno obraćen čovjek, ima snagu s Božjim darovima oblikovati se u novu osobu i stvarati novu zemlju i nove trajnije vrijednosti. I ljudi koji su daleko od Boga žele vidjeti i susresti takve upravo osobe. Zato neka i nevjernici i agnostici iskuse kako smo mi kršćani božićni ljudi. Mi kršćani imamo veliku odgovornost za sve ljude i za cijeli svijet. Kroz božićne znakove dobrote, solidarnosti, nade, poniznosti, prisebnosti, smislenosti življenja, snage za svagdašnjicu neka vide da smo mi kršćani istinski spoznali i prihvatili ljubav koja se u punini vremena objavila u Isusu Kristu. Zacijelo, biti kršćaninom znači živjeti božićno i izvan božićnih blagdana.

U bogoslužju na Božić kaže se: "Svjetlost nas je obasjala jer nam se rodio Krist Gospodin, Bog-s-nama, Knez mira." Zemaljski život s Isusom nije više taman jer ga ispunja Bog.

Svim čitateljima Večernjeg lista, koji ga slave, neka je čestit i blagoslovljen Božić!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?