IZETBEGOVIĆ:

Bošnjačka politika nema veze s uhićenjima u Orašju, želimo dobre odnose s RH i popravljati položaj Hrvata u BiH

Bakir Izetbegović
08.11.2016.
u 19:30

Nemamo namjeru kvariti odnose s Hrvatskom, naprotiv želimo ih popravljati i popravljati položaj Hrvata u BiH, ali političari nisu imali nikakav utjecaj na uhićenja u Orašju. Meni je žao što se to dogodilo na katolički praznik i dva dana nakon posjete premijera Andreja Plenkovića BiH i to je nesretna okolnost, izjavio je danas predsjedatelj Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović u Bruxellesu, prenosi Hms.ba

Izetbegović je tijekom rasprave u Parlamentu EU, kako javlja Avaz,  bio zasut pitanjima hrvatskih eurozastupnika  o krizi u odnosima dvije zemlje, te posebno slučajevima u Orašju, ali i Stocu te položaju Hrvata unutar BiH.

– Vidite, u BiH je smjenjen glavni tužitelj, prije nekih mjesec dana, on je bio Bošnjak. U ovom slučaju postupajući tužitelj je Hrvat, vršiteljica dužnosti glavne državne tužiteljice je Hrvatica. Radi se o navodnim zločinima Hrvata nad Srbima. Na čelu policijske agencije koja je provela uhićenja je Srbin, a onda se Zagreb pita žele li Bošnjaci pokvariti odnose s Hrvatskom – rekao je Izetbegović.

Prema njegovim riječima, sudovi su možda zanemarili politički aspekt uhićenja na dan praznika.

– Ali, u BiH gotovo svakog tjedna bude neko uhićen za ratni zločin. To je naš usud i to će trajati, samo nekoliko ljudi je odgovaralo za Srebrenicu, a da bi se provelo etnično čišćenje angažirane su tisuće ljudi. U ovom trenutku pred istim Sudom BiH odgovara Naser Orić, branitelj Srebrnice koji je već oslobođen u Haagu, ali opet odgovara. Procesuira se zapovjednik obrane enklave Goražde, gospodin Sejdić, u ovom trenutku general Sakib Mahmuljin odgovara za zločine mudžahedina za koje nije znao i koji su već napustili BiH po zapovjednoj odgovornosti. Ja nisam sretan što se to događa, ali mi političari ne bi smjeli utjecati na to – pojasnio je Izetbegović.

On je ocijenio da je uhićenje u Orašju bespotrebno unijelo destrukciju u odnose BiH i Hrvatske.

– Žao mi je što se to tako dogodilo, ali ćemo raditi na tome da imamo dobro pravosuđe, kod nas su svi glavni tužitelji do sada smijenjeni, jer nisu radili svoj posao kako treba – rekao je Izetbegović

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije