INTERVJU DRAGAN ČOVIĆ:

Bošnjačka dimenzija bunta pokušava se unijeti među Hrvate

Dragan Čović
Foto: VL FOTO
11.02.2014.
u 09:32

- U Federaciji postoji želja da se apsolutno sve centralizira kako bi se opravdao proces gašenja županija - kaže Čović

Zapaljena i oštećena zgrada središnjice HDZ-a BiH u Mostaru. Meta napada u FBiH županijske institucije, gradske, stranačke, te hrvatske institucije. Uništene hrvatske zastave, vjerska i nacionalna obilježja govore o silini mržnje koja je iskaljena u Mostaru. O trenutačnom stanju u Federaciji BiH, prosvjedima koji su se pretvorili u pravu eskalaciju nasilja, situaciji i Mostaru, daljnjem funkcioniranju..., razgovarali smo s Draganom Čovićem, predsjednikom HDZ-a BiH, stranke čiji su objekti i jučer napadani u Novom Travniku, te predsjedateljem Doma naroda Parlamenta BiH, koji je tu dužnost preuzeo upravo u jeku nereda.

• Što se po Vama uopće događa u BiH, posebice u FBiH?

Prije svega, imamo jednu kontinuiranu krizu već tri godine, a činjenica je da vlast koja je postavljena na neustavnim i nezakonitim temeljima u FBiH ne može funkcionirati, i to na različite načine svaki dan uviđamo. Jedan od rezultata je i teška socijalna i ekonomska slika u BiH i kada napravite taj gemišt nezadovoljstva svih oni koji imaju pravo reći da su nezadovoljni i svih onih borbi političkih opcija unutar tri naroda, mislim da se napravila jedna zapaljiva smjesa. U jednom trenutku i vođena od onih koji su mislili da će profitirati na teškoj socijalnoj slici građana.

• No, je li taj socijalni bunt zloupotrijebljen i iskorišten?

Taj socijalni bunt je očito zloupotrijebljen i iskorišten. Krenulo se brutalnim napadima na institucije države. Jedno je iskazati nezadovoljstvo nekom vlasti, a kad vidite kako se vlast mijenja na različitim mjestima, teško je uopće reći koga se tu smjenjuje. Ovo je socijalno nezadovoljstvo koje netko pokušava zloupotrijebiti i iskoristiti za svoje političke svrhe. Uvjeren sam da se u tome djelomično uspjelo jer materijalna šteta i poruke koje su išle s tim ubile su osnovnu socijalnu ideju prosvjeda.

• Kakav scenarij iščitavate iz svih ovih događanja?

Napadane su isključivo institucije županija diljem bošnjačkih područja FBiH, a onda se to pokušalo prenijeti na područja gdje su većinom Hrvati. To je bilo uglavnom neuspješno. Ali se i dalje pokušava. Na jedan poseban način se to pokušalo u Mostaru. U jednom dijelu grada se pokušala ta bošnjačka dimenzija bunta unijeti i među Hrvate. Djelomično je to uspjelo i posljedica toga su zapaljeni objekti i ogromna šteta, ali i uneseni strah.

• Jesu li se institucije u Mostaru snašle, bile svjesne situacije?

Neke institucije se u tome jesu ili nisu snašle, a pitanje i jeste koliko su bile i svjesne stvarne situacije. Imam osjećaj da su neki doista mislili kako je to samo mirno socijalno iskazivanje nezadovoljstva. Vrlo brzo se vidjelo da tu ima barem stotinjak profesionalaca čiji je posao bio srušiti sve pred sobom i koji su bili opremljeni eksplozivnim i drugim napravama. To je bio jedan rušilački pohod i mislim da je ključ svega bilo nesnalaženje policijskih struktura na razini županije ili nesnalaženje u tome tko je kome nadležan, imajući u vidu da nismo imali popunjenu poziciju ravnatelja policije. Jedini cilj koji smo imali mi kao hrvatsko rukovodstvo u BiH i Mostaru bio je smiriti situaciju i ne dopustiti niti jednu ljudsku žrtvu.

• Što je po Vama bio cilj napada na HDZ i druge institucije u Mostaru. Mislite li da je sve bilo dogovoreno?

Cilj je bio napadom na HDZ BiH, paljenjem hrvatske zastave i raspela i razmjerima razbijanja poslati poruku. Sve to govori o količini mržnje. Sve je to organizirano jer su isti ti odmah lomili kamere koje su sve to snimale. Ali ne mogu se sakriti jer onaj tko se usudio doći u Mostar, za koji volim reći da je hrvatsko središte, i zapaliti hrvatsku zastavu zbog toga će snositi posljedice bez obzira tko ga je poslao i koliko je bilo onih koji su ga podržavali. Imam dojam da se željela brzo stvoriti anarhija i prenijeti se na druga područja gdje žive Hrvati. Trebala nam je jedna noć da se organiziramo i napravimo sustav unutar sustava, jer nismo više bili sigurni imamo li uniformirane snage koje su u stanju zaštititi građane i imovinu.

• Hrvati su se organizirali u Mostaru? Kako sada funkcionirati?

Morali smo se organizirati i jasno staviti do znanja svima da više nećemo tolerirati takve napade. Srećom, policija je brzo shvatila kakve je propuste napravila i počela se organizirati. Te ljude moram pohvaliti jer oni rade u vrlo teškim uvjetima, ali moraju obavljati svoj posao. Ta noć je bila noć iskušenja, provjere i naše političke organiziranosti. Duboko vjerujem da se više nikada ne mogu dogoditi ovakve stvari, barem građanima Mostara za koje mi na neki način odgovaramo.

• Je li u Mostar trebala doći, možda i pomoći, policija s drugih prostora jer neredi nisu bili nevidljivi?

Ne želim se miješati u rad tih institucija, ali kada izložite napadu građane i njihovu imovinu, onda se to mora kazati. U Mostaru ima dovoljno policije, uključujući i specijalnu postrojbu i mislim da nije trebala dolaziti pomoć sa strane. Na žalost, kada smo shvatili da taj sustav iz određenih razloga ne funkcionira, samoorganizirali smo se.

• Vi ste još prije nekoliko mjeseci upozorili da se socijalni nemiri nastoje prebaciti u Hercegovinu. Je li to povezano s ovim posljednjim događajima?

Apsolutno je povezano do kraja. Govorio sam da netko želi destabilizirati situaciju, stvoriti atmosferu kaosa, bijede, neimaštine i rasteretiti Sarajevo. Vidno se to pokušalo nekoliko puta, a ovaj put se to samo trebalo pretvoriti u nezadovoljstvo građana. Djelomično se u tom planu uspjelo jer je načinjena šteta, ali istodobno su potpuno homogenizirali Hrvate diljem srednje Bosne, Posavine, Hercegovine, a posebno ovdje u Mostaru.

• Do sada su svi prosvjedi bili usmjereni na državni i federalni Parlament, federalnu Vladu. Zašto su sada meta županijske institucije?

Isključivo da bi se dobio prostor za gašenje županija, ostavke vlada. Vidjeli ste neke mudre glave koje izlaze s prijedlozima da se ugase županije, kako bi to, navodno, rasteretilo FBiH. Poručujem im da se to nikada neće dogoditi. Federacija se mora reorganizirati, ali kroz taj proces se mora osigurati ustavna jednakopravnost hrvatskog i bošnjačkog naroda.

• Je li namjera bila dovesti i do unitarne FBiH?

Očito je želja bila utopiti sve u jednu unitarnu FBiH i da Federacija i konačno postane entitet bošnjačkog naroda, kao što je RS entitet srpskog naroda. Ti organizatori su se u svemu tome izgubili i sada će oni jedni druge optuživati tko je kriv. Neka to oni raščište između sebe, a ja žalim samo one časne ljude koji su bili dio mase, a doista teško preživljavaju. No, u BiH ovako nacionalno podijeljenoj i opterećenoj teško je tražiti te klasne razlike. Tek kada se BiH politički potpuno uredi, moći će se govoriti o tome. Najbolnije je što u Federaciji BiH postoji želja da se apsolutno sve centralizira kako bi se opravdao proces gašenja županija. To je bolesna ambicija da se od Federacije BiH napravi unitarna cjelina.

• Jeste li ovih dana bili u kontaktu s liderima drugih stranaka?

Naravno. Baš u vrijeme tih nereda došao sam iz Hercegbosanske županije i čim smo shvatili da policija ne radi, samoorganizirali smo se. Mnogi ne znaju da je tada velika skupina naših ljudi bila spremna braniti HDZ. Da se to dogodilo, sigurno bi pala krv, a to bi bilo porazno za nas. Iako je to bio cilj onih koji su sve organizirali. Zamolio sam naše ljude da se sklone pa makar ih netko nazivao i kukavicama. Materijalnu štetu ćemo nadoknaditi, ali ako bi žrtve pale, to bi bilo pogubno. Danas je jasno da smo bili potpuno u pravu. Nekoliko puta sam i tijekom nereda i svih ovih dana poslije razgovarao s gospodinom Radončićem koji me je informirao o stanju na drugim područjima, da sustav ne funkcionira i da policijske i obavještajne agencije vrlo sporo razmjenjuju podatke. Razgovarao sam i s Bakirom Izetbegovićem, a zvao me i Zlatko Lagumdžija da pita što se dogodilo sa zgradom HDZ-a. Zahvalio sam mu na brizi. Razgovarao sam i s međunarodnim dužnosnicima, te Sorensenom, Lajčakom, predstavnicima Fueleova ureda.

• Bila je živa komunikacija, donesene su i žurne odluke, smirivala se situacija?

Moram reći da sam veliko ohrabrenje imao od predsjednika Josipovića, Karamarka, Milanovića, Vesna Pusić je zvala, Dodik nekoliko puta, kao i njegovi suradnici. Svi su ponudili pomoć. Bila je jedna živa komunikacija, željeli smo ostaviti otvoren prostor za razgovor i isprovocirati institucije da profunkcioniraju. Ta komunikacija je izrodila to da smo uspostavili kontakte s lokalnim i županijskim predstavnicima SDA u Mostaru. Donesene su i neke žurne odluke i operativne mjere za grad Mostar. Svi koji su htjeli gurnuti probleme iz nekih drugih područja u Hercegovinu, očito su podcijenili odnose unutar Mostara kada je u pitanju ta hercegovačka narav, bez obzira radi li se o Bošnjacima, Srbima ili Hrvatima. HDZ ima svoj stožer i mi moramo pokazati ljudima da ne bježimo od te uloge. Bio bih sretan da institucije počnu raditi svoj posao.

• U Mostar je došao i premijer Zoran Milanović, zanimao se za situaciju, razgovarali ste!?

Bili smo u kontaktu s kolegama iz Hrvatske, uključujući i premijera Milanovića. Izrazio je želju doći u Mostar, što smo mi pozdravili. Velika je stvar što nas iz hrvatske vlasti podupiru da ustrajemo u nečemu što je ispravno i dobro i što prevenira konflikt. Premijer je posjetio i zgradu HDZ-a, što govori o našoj ulozi ovdje bez obzira tko je na vlasti u Hrvatskoj.

• U isto vrijeme Dodik i Bosić razgovarali su s Aleksandrom Vučićem. Kako gledate na taj sastanak?

Uvjeren sam da svi izvlače iskustva iz ovih zadnjih događaja i prilagođavaju svoje strategije i taktike, bez obzira što je cilj koje političke opcije ili naroda u BiH. Taj sastanak u Beogradu je pokušaj da se iz prve ruke čuje što čelnici dvije najjače stranke u RS-u imaju reći o svemu ovome i uvjeren sam da je gospodin Vučić dobio potpune informacije. Kada je u pitanju problematika Federacije, mislim da i SNSD i SDS isto promišljaju i sada je pitanje kakve će biti strategije za buduće procese. Uvjeren sam da međunarodna zajednica iz ovoga izvlači zaključke. Na jedan način Washington, na drugi Bruxelles, a na treći netko treći. Vjerojatno će zbog svega ovoga doći i do približavanja na srpskoj političkoj sceni i da će ublažiti žestinu sukoba između SNSD-a i SDS-a.

• Preuzeli ste predsjedanje Domom naroda Parlamenta BiH upravo u trenutku ove krize, a i u predizbornom razdoblju. Kako odblokirati rad?

Prvo što ću uraditi je obaviti razgovore sa svim članovima Doma naroda, da snimimo stanje, kazao bih zdravstveni bilten, prije svega jer nekolicina zastupnika ima problema sa zdravljem. Vjerujem da ćemo u ovom mjesecu održati tu jednu sjednicu na kojoj bi razmotrili sve ono što se nakupilo. Tu sam optimističan i ovo ne doživljavam kao blokadu.

Ključne riječi

Komentara 10

Avatar King-Orgy
King-Orgy
08:12 12.02.2014.

POŠTO vidim da je svima žao što su izgorile naše lijepe zgrade i arhiva, da pokušam objasniti kako je do toga došlo? Nekako su ljudi glupi, i vide samo ono što im se servira preko medija. Vidim opet su počele nacionalističke "`92. nije pao ovaj grad" reče lopov pokušavajući da sakrije strah od ljudi koji su se probudili iz sna koji traje 22 god. "Današnja šteta se može mjeriti u milijardama" reče njegov stranački kolega i moj facebook prijatelj. Ovo je sramota i sve ćemo uključiti, tužilaštvo, pravosuđe, Sipu i još par skraćenica, reče premijer - aludirajući na procesuiranje huligana koji su sve zapalili (u budućnosti će biti poznati kao heroji, za sada su još huligani), ne na svoje prijatelje lopove. Ovo je vandalizam i za svaku je osudu, reče lopov još jedan iz još jedne stranke. Ali ono što oni ne čuju cijelo vrijeme jeste narod. Zaboravimo ovo divljanje, recimo da se nije dogodilo, da li je stanje u državi krasno i da li ima potrebe da se narod buni? Filozofi će reći da nenasilna okupljanja su način na koje demokratsko društvo može da izrazi svoje nezadovoljstvo. Ja kažem ljudi već štrajkaju mirno 22 godine. Da čekamo još 22 godine pa da onda počnemo paliti? Da li ste vidili ko je na ulicama? 95% omladina od 20 - 30 godina, ljudi koji sada treba da rade, imaju familiju, ali su postali socijalni slučajevi sa svim svojim diplomama. Djeca radničke klase, mladi roditelji, i naravno penzioneri. Svi zajedno socijalno ugroženi, i ako nisu trenutno - vide da će im djeca za 20 godina biti, pa to žele i to spriječiti. Ne zam kako ljudi mogu postati slijepi ponovo i vjerovati političarima koji su nas zamotali u crno i koji su doveli do ovog bunta? Dragi prijatelji, oni su lopovi, opljačkali su nas, našu djecu i zadužili nas za narednih 20 godina, da živimo u socijalnoj državi gdje je 700.000 na granici siromaštva, 600.000 nezaposlenih, gdje su sve fabrike (čitaj proizvođači para) rasprodane, a ljudi na ulicama. Ova šteta je nula bodova, par zgrada i par papira, uopće nisu važni u ovoj priči. Važni su životi i dostojanstvo ljudi koji su u BiH na najnižoj granici. Žalite li one najsiromašnije oko vas, one nemoćne, žalite li što vam djeca nemaju gdje raditi, što ne mogu da osnuju familiju jer ne znaju od čega će živjeti. I ako imaju posao, ne znaju kako će sa tom plaćom se uklopiti u bilo šta. Jučer u Mostaru su Muslimani i Hrvati (i svi ostali vjerovatno :)), omladina, huligani, socijalno ugroženi, zovite ih kako želite, ali bili su zajedno, ne jedni protiv drugih, kako je bilo u zadnjih 20 godina, već zajedno protiv lopova. To je prvi put u 22 godine da se to desi. Razmislite malo o ovome, nitko nije spominjao Balije/Ustaše/Četnike, već ta omladina je zajedno krenula da iskaže svoje nezadovoljstvo. Nije nešto što se dešava svaki dan, i nije nešto što je lako pokrenuti. Posebno kada se uzme u obzir koliko su ljudima mozgovi nacionalno isprani Nemojte slušati političare, njima je dobro, njima je ovo sada šok, ne mogu vjerovati šta se događa. Njima je "pravdanje" da je ovo vandalizam, al kada sljedeći put to izgovore, samo pomislite tko to govori. Lopovi koji su vam uzeli zadnjih 20 godina i do danas ukrali preko 100 milijardi eura Nemojte više nasjedati na njihovu priču, ako vam je dobro ostanite kući i žalite zgrade - mi ostali idemo na ulice i tražiti svoja prava. Od sada, ima da nas služe, za što ih i plaćamo!

SM
smrad
18:45 11.02.2014.

Čoviću ti nisi jedini Hrvat u BiH.Čak si vrlo upitan lik kad je u pitanju zaštita i predstavljanje Hrvata u BiH.Nigdje te nije bilo da osudiš kad je nedavno u Kozari kod Banja Luke spaljena kuća Hrvatu povratniku-ni riječi od tebe zaštitniče hrvatskih interesa.Ili te možda ne zanimaju muke Hrvata u RS.Tvoj Lučić sinoć u paralelama veli,rješenje je podjeliti Federaciju u 2 dijela.Naravno opet na štetu Hrvata iz srednje Bosne ,onih u Posavini i RS,jer s njima se uvjek moglo potkusurivati.Nisi ti Čoviću jedini predstavnik Hrvata i to bi kao nikad dosad moglo biti vidljivo na idućim izborima.

Avatar Melankolija
Melankolija
11:24 11.02.2014.

Jeli i Vama Covicu teska ekonomska slika,...ili je samo nama?

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?