Godišnjica osnutka Herceg Bosne

Bošnjaci danas drže ključeve dugoročne stabilnosti BiH

BiH;29.08.15. Mostar;  Kosaca  proslava 22 god HVO i dobitnici visokih odlicja Snimio:Stole Lasic
30.08.2015.
u 06:30

Dr. Lučić je ocijenio kako BiH ima izbor između toga da bude provizorij s privremenim rješenjima koja mogu generirati nestabilnosti, krize i konflikte, ili pak postići unutarnji dogovor i sebi osigurati europsku budućnost

Jučer je u Mostaru održana obljetnica Udruge NRO HVO. Obljetnica osnutka Udruge nositelja ratnih odličja HVO HB u Mostaru okupila je članove Udruge iz svih krajeva BiH, piše Večernji list. Položeni su vijenci i zapaljene svijeće na spomen-obilježje poginulim Hrvatskim braniteljima ispred Hrvatskog doma "Herceg Stjepan Kosača". Program obilježavanja je nastavljen svečanom akademijom na kojoj je još jednom ponovljena važnost Herceg Bosne i HVO-a u stvaranju današnje slobode svih građana Herceg Bosne. I nije se samo na ovome događaju govorilo o Herceg Bosni i Hrvatskom vijeću obrane.

Herceg Bosna bila dio rješenja

- Hrvatska Republika Herceg Bosna (HR HB) bila je dio rješenja za zaustavljanje rata i opstojnosti Hrvata i države BiH, a ključeve dugoročne stabilnosti zemlje danas drže Bošnjaci kao najbrojniji narod u zemlji pri čemu se trebaju odreći pokušaja hegemonije nad Hrvatima, ocijenjeno je u petak večer na javnoj tribini pod nazivom "Herceg Bosna jučer, danas, sutra" koja je održana u Gorici, u općini Grude. Tribina je održana u povodu obilježavanje 22. godišnjice uspostave Hrvatske Republike Herceg Bosne, a prije tribine je u crkvi sv. Stjepana služena sveta misa te je položen vijenac na grob Mate Bobana. Na tribini su, između ostalih, govorili ravnatelj Hrvatskog dokumentacijskog centra Domovinskog rata u BiH Željko Raguž i povjesničar Ivo Lučić. Raguž je tom prigodom istaknuo kako je glavni razlog krvavog raspada Jugoslavije bila srpska hegemonija, te da sličnu pogrešku u BiH danas čine bošnjački političari. - Današnja BiH na sličan način je talac bošnjačke politike koja se ne želi odreći hegemonije, prije svega prema Hrvatima. Budućnost zemlje ovisi o tome hoće li Bošnjaci ponoviti pogreške srpske strane - rekao je Raguž.

BiH još ima izbor

Dr. Lučić je ocijenio kako BiH ima izbor između toga da bude provizorij s privremenim rješenjima koja mogu generirati nestabilnosti, krize i konflikte, ili pak postići unutarnji dogovor i sebi osigurati europsku budućnost. Pri tome je objasnio da, kao i u slučaju utemeljenja Herceg Bosne, i danas hrvatska politika inzistira na očuvanju političkog subjektiviteta i nacionalnog identiteta u BiH, što se pokušava osporiti. Slične su poruke ponovljene jučer i na svečanoj akademiji koja je održana u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru. Sve rečeno predstavlja samo dio onoga što treba reći o Herceg Bosni i HVO-u jer brojne skupine i dalje pokušavaju hrvatskom narodu u BiH nametnuti zločinačku ulogu. Unatoč stalnim kampanjama protiv Hrvata, i događaji u posljednja dva dana pokazuju kako još uvijek ima onih koji su spremni svjedočiti istinu od prije više od dvadeset godina i ne dopustiti da se otpor agresiji i etničkom čišćenju jednoga naroda na kraju proglasi zločinačkim pothvatom kojeg se treba stidjeti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije