izbori u Stocu

Bošković: Građani Stoca su zreli da imaju demokratske izbore

bošković
Foto: Frano Matić
19.02.2017.
u 10:35

"Postoje informacije da Bošnjaci u jutarnjim satima ne izlaze na izbore, ali smatram da kako dan bude odmicao da će većina Bošnjaka početi izlaziti na izbore" - kazao je Bošković.

Nakon četiri i pol mjeseca dočekali smo ovako lijep dan i nadam se demokratski dan u općini Stolac - izjavio je u nedjelju u Stocu uoči glasovanja kandidat za načelnika Stjepan Bošković, izrazivši nadu da će svi građani iskoristiti svoje pravo i izabrati vlast koja će ih predstavljati iduće četiri godine.

Komentirajući moguće incidente tijekom izbora, Bošković je kazao kako su poduzete sve mjere te kako je mišljenja da su građani Stoca zreli da imaju demokratski dan i demokratske izbore.

- Mišljenja sam da neće biti bojkota izbora. Postoje informacije da Bošnjaci u jutarnjim satima ne izlaze na izbore, ali smatram da kako dan bude odmicao da će većina Bošnjaka početi izlaziti na izbore - kazao je Bošković. 

Ponovljeni lokalni izbori za načelnika i općinsko vijeće u općini Stolac započeli su jutros u sedam sati.

Na izborima u Stocu otvoreno je 19 biračkih mjesta, jedno biračko mjesto za glasovanje u odsutnosti i četiri mobilna tima koji će raditi na terenu.

Broj registriranih birača u općini Stolac je 11.404. Od toga je 10.012 redovitih, 1.321 birač registriran je izvan BiH, 31 birač registriran da glasa u odsutnosti i 40 birača koji su registrirani da glasuju osobno.

Ukupno je 14 političkih subjekata kandidiralo 68 osoba za općinsko vijeće dok će se o novom načelniku odlučivati između aktualnog načelnika i kandidata HDZ-a BiH Stjepana Boškovića i neovisnog kandidata Mate Komšića.

Biračka mjesta otvorena su do 19 sati, a prvi preliminarni rezultati očekuju se nakon 22 sata.

Izbori u Stocu prekinuti su 2. listopada 2016. godine zbog fizičkog sukoba na jednom biračkom mjestu, a zbog svega je intervenirala i policija koja je podnijela kaznene prijave protiv nekih od sudionika izgreda.

Središnje izborno povjerenstvo poništilo je izbore i kaznilo skidanjem s izborne liste četiri kandidata te novčano kaznilo kandidate i njihove političke stranke.

Bošnjaci tako na ponovljenim izborima neće imati svog kandidata za načelnika općine, stoga su iz "Inicijative za Stolac" najavili kako će bojkotirati današnje izbore jer smatraju kako nemaju za koga glasovati.

Ponovljene izbore u Stocu, zbog eventualnih zlouporaba i kršenja izbornih pravila, nadgledaju službenici SIP-a i predstavnici Koalicije za slobodne i poštene izbore "Pod lupom", dok MUP Hercegovačko-neretvanske županije prati stanje sigurnosti kako bi izbori protekli neometano.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?