beč

Bosić i Krišto sudjelovali u radu Foruma "Crans Montana" u Beču

Krišto
01.07.2016.
u 15:52

Predsjedatelj Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Mladen Bosić i zamjenica predsjedatelja Borjana Krišto sudjelovali su u Beču u radu 27. godišnjeg zasjedanja Foruma "Crans Montana", skupa koji je, pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Austrije, okupio šefove država i vlada, kao i vodeće parlamentarce iz cijelog svijeta.

Bosić je, u okviru panela o razvoju i ulozi parlamentarne diplomacije, naglasio pozitivnu ulogu parlamentaraca u razvijanju međunarodnih veza i odnosa, posebno ulogu u doprinosu rješavanja sukoba.

- Parlamentarna diplomacija danas je zastupljena i na multilateralnom planu i u bilateralnim odnosima te na taj način doprinosi i boljem nadzoru nad radom izvršne vlasti, ali i demokratskom i transparentnom pristupu u međunarodnim odnosima - kazao je Bosić.

Istakao je da parlamentarci trebaju savladati izazov ubrzane globalizacije, integracionih procesa, s jedne strane, i mogućnosti stalnog izbijanja sukoba u multipolarnom svijetu, s druge strane.

Naglasio je da je diplomatska aktivnost parlamentaraca u BiH na izuzetno visokom nivou te da je karakterizira uključenost parlamentaraca s nivoa PSBiH, ali i parlamenata oba entiteta, Republike Srpske i Federacije BiH.

Dodao je da ovakva aktivnost doprinosi i unapređenju međusobnih odnosa i na unutrašnjem političkom planu.

Krišto je na današnjoj sesiji o ulozi žena kazala da je ravnopravnost, dijeljenje jednakog statusa i dijeljenje jednakih prava za realizaciju potencijala između žena i muškaraca, s ciljem doprinosa političkom, kulturnom i socijalnom razvoju društva, jedan od temeljnih preduvjeta održivog, uspješnog, suvremenog i demokratskog društva.

- Uzimajući u obzir pitanja kojima se bave zakonodavne i izvršne vlasti, možemo slobodno kazati da ne postoje ženska i muška pitanja, odnosno da specijalizacija po rodnosti nije moguća - rekla je i istakla da je važno da u političkim procesima na ravnopravan način sudjeluju i žene i muškarci.

Na Forumu u Crans Montani raspravljano je i o jedinstvu i budućnosti Europe, od njenog centralnog dijela do krajnjeg istoka, kao i o migrantskoj krizi kao globalnom izazovu, priopćeno je iz PSBiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?