Donirajte USB

Borba protiv izolacije u Sjevernoj Koreji

USB
13.02.2016.
u 22:45

Aktivisti iz Južne Koreje i SAD-a radi na krijumčarenju USB memorija u jednu od najizoliranijih zemalja na svijetu kako bi njenim stanovnicima omogućili pristup znanju o svijetu izvan zemlje

Živimo u vremenu kada se sve više oslanjamo na internet i arhiviranje podataka u oblaku. Ne tako davno vrlo popularne USB memorije polako postaju zastarjela tehnologija fizičkog svijeta. No, ako imate gomilu USB stickova s kojima više i ne znate što ćete možete ih iskoristiti u dobru svrhu - probijanja izolacije Sjeverne Koreje.

Skupina aktivista iz Južne Koreje i Amerike radi na krijumčarenju USB memorija u jednu od najizoliranijih zemalja na svijetu. Oni žele probiti intelektualnu kontrolu te zatvorene diktature te omogućiti stanovnicima Sjeverne Koreje da dobiju bolje znanje o svijetu.

Fondacija za ljudska prava iz New Yorka i neprofitna organizacija Forum 280 iz Silicijske doline pokrenula je inicijativu doniranja USB memorijskih stickova . Namjera im je ispuniti te memorije filmovima i TV serijama iz Amerike i Južne Koreje. Zatim te "zabranjene sadržaje" na razne načine prebacuju u Sjevernu Koreju.

Tako žele raspršivati ideologiju i iluzije koje režim Sjeverne Koreje nameće svom narodu uvjeravajući ih da je vanjski svijet siromašan, opasan, neprijateljski orijentiran i inferiorniji.

- Možete se uključiti tako da nam pošaljete USB memoriju, a mi ćemo je poslati u Sjevernu Koreju. To je tehnologija koja tamo provjereno funkcionira. Svaki stick ima potencijal nekome promijeniti život - uvjeren je glavni strateg newyorške Fondacije za ljudska prava,prenosi 24 Sata.

PC računala su i dalje rijetkost u Sjevernoj Koreji, a internet je dostupan samo eliti. No postoje jeftini kineski video playeri koji mogu primati USB stickove i SD kartice. Također, sve više je i smartphonea. Ovi aktivisti vjeruju da je ovo uspješan projekt i žele povećati broj memorija koje prebace u Sjevernu Koreju. Šalju ih i balonima preko granice, ubacuju ih u prikolice kamiona koji ulaze iz Kine u Sjevernu Koreju, a krijumčare štite podmićivanjem carinika s obje strane granice.

Godišnje prebace između 3000 i 5000 USB memorija , a žele povećati to na 2000 mjesečno u sljedeće tri godine.

Namjeravaju čak pokrenuti i Indiegogo kampanju za prikupljanje donacija za proširenje ovog projekta. Nadaju se da će tako povećati svijest među stanovnicima Zapada o životu u Sjevernoj Koreji i tako ih motivirati na konkretniju pomoć

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije