Plastika

Boce kriju opasne kemikalije

27.07.2019.
u 14:09

Posudica s poklopcem u kojoj dobivate hranu iz dostave, oslobađa neke kancerogene tvari pri zagrijavanju, odnosno kad se u nju stavi zagrijana hrana

Plastika od koje su izrađene boce može u vodu, sokove, mlijeko i druge tekućine ispuštati kemikalije koje su štetne za zdravlje. Na svakoj plastičnoj boci mora postojati oznaka od kakvog materijala je napravljena. Postoji nekoliko takvih oznaka, a po svakoj ćete znati koliko je taj materijal štetan za vaše zdravlje.

Štetni za zdravlje

Plastična ambalaža koja izgleda kao da je napravljena od stiropora, primjerice posudica s poklopcem u kojoj dobivate hranu iz dostave, oslobađa neke kancerogene tvari pri zagrijavanju, odnosno kad se u nju stavi zagrijana hrana. Svaka plastična ambalaža mora imati oznaku koja pokazuje od kakvih kemikalija je napravljena. Riječ je o maloj oznaci u obliku trokuta unutar koje je broj, a ispod su slova. PET ili PETE PET je jedan od najčešće korištenih plastičnih masa u potrošačkim proizvodima, a nalazi se u većini boca za vodu i bezalkoholna pića. Namijenjen je za jednokratnu upotrebu jer višekratno korištenje povećava rizik od nastanka i razvoja bakterija. HDP ili HDPE HDPE je kruta plastika od koje se izrađuju boce za mlijeko, razne deterdžente, ulja, zatim igračke i neke plastične torbe.

Tipovi plastike

Ova vrsta plastike praktički ne izlučuje kemikalije. Stručnjaci preporučuju odabir boca s ovim znakom prilikom kupnje vode jer su vjerojatno najsigurnije.

PVC ili 3V PVC je mekana, savitljiva plastika od koje se proizvode plastična, prozirna folija za hranu, boce ulja za kuhanje, igračke za djecu i kućne ljubimce... Ova plastika oslobađa dvije otrovne kemikalije koje utječu na hormone u tijelu.

LDPE plastika se ne može koristiti u proizvodnji boca iako ne ispušta nikakve kemikalije u vodu. Međutim, nije dobro kupovati hranu u takvoj ambalaži jer ćete s njom pojesti i neke vrlo opasne kemikalije.

PP je još jedna bijela, obojena ili prozirna plastika koja se koristi kao ambalaža sirupa, jogurta itd. Ova plastika je tvrda i lagana te ima odličnu kvalitetu kad je otpornost na toplinu u pitanju. Ako je zagrijavate, ona se neće topiti.

PC ili plastika bez oznake često se koristi u proizvodnji sportskih boca za vodu i najopasnija je plastika na koju ćete naići.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?