ratni zločini

Bivši predsjednik Čada osuđen na doživotni zatvor

Hissène Habré
30.05.2016.
u 21:58

Habré (73) je osuđen na doživotni zatvor pred Posebnim afričkim sudskim vijećem, sudom koji su 2013. utemeljili Sudan i Afrička unija. Osuđen je i za silovanje

Bivši predsjednik Čada Hissène Habré, saveznik Zapada u Hladnom ratu, proglašen je u ponedjeljak krivim za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti zbog toga što je zapovijedio ubojstva i mučenja tisuća političkih protivnika tijekom svoje osmogodišnje vladavine, za što je osuđen na doživotni zatvor.

Presuda je vrhunac 16-godišnje bitke žrtava i aktivista za ljudska prava da se tog diktatora privede pravdi u Senegalu, kamo je pobjegao nakon što je svrgnut pučem 1990. godine.

Habré (73) je osuđen na doživotni zatvor pred Posebnim afričkim sudskim vijećem, sudom koji su 2013. utemeljili Sudan i Afrička unija. Osuđen je i za silovanje.

"Nakon višegodišnje borbe i mnogih zastoja, ova presuda je povijesna", ocijenio je visoki povjerenik UN-a za ljudska prava Zeid Ra'ad Al Hussein. "U svijetu obilježenom kontinuiranim nizom zvjerstava, implikacije ove presude su globalne."

Habré je odbijao priznati nadležnost suda i nekoliko puta je pred suce dovođen silom, otežući proces.

Sud podržava Afrička unija, ali je dio senegalskog pravosudnog sustava.

Habré, kojeg je 1987. u Bijeloj kući primio Ronald Reagan nakon što je protjerao libijske snage iz Čada, optužen je da je zapovijedio masovna ubojstva i mučenja svojih političkih protivnika i etničkih suparnika.

Američki državni tajnik John Kerry ocijenio je da je ova presuda "prekretnica u globalnoj borbi protiv nekažnjivosti".

"Kao zemlja predana poštivanju ljudskih prava i pravdi, ovo je također prilika da SAD razmisli, i uči od svoje povezanosti s prošlim događajima u Čadu", rekao je.

Čadsko povjerenstvo za istinu optužilo je Habréovu vladu 1992. da je kriva za 40.000 ubojstava i sustavna mučenja.

Predsjedavajući sudac Gustave Kam rekao je da je Habré izravno sudjelovao u ispitivanjima i mučenjima, ponekad i osobno ili je davao naloge putem telefona.

"Presuda šalje snažnu poruku da se približavaju kraju dani kada su tirani mogli maltretirati svoj narod, opljačkati njihova bogatstva i pobjeći u inozemstvo da bi živjeli u luksuzu", rekao je Reed Brody, aktivisti Human Rights Watcha, koji je pomagao u istrazi.

Habréovi odvjetnici mogu se žaliti na presudu u roku dva tjedna.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?