izbori

Bivši predsjednici SAD otac i sin Bush neće podržati Donalda Trumpa

Bush
05.05.2016.
u 16:45

U izjavama za Guardian, glasnogovornici oba bivša predsjednika SAD-a su kazali da oni neće pratiti izbore, prenosi Patria.

Freddy Ford, glasnogovornik George W. Busha je za Guardian izjavio:

- Predsjednik George W. Bush ne planira sudjelovati niti komentirati predsjedničku kampanju.

Izjava 43. predsjednika je refleksija izjave njegovog oca. Jim McGrath, glasnogovornik George HW Busha, za Guardian izjavljuje:

- U 91. godini, predsjednik Bush se povukao iz politike. Prirodno je da je uradio par stvari da pomogne Džebu, ali to su bili „izuzeci koji potvrđuju pravilo“.

Odsustvo podrške dva bivša predsjednika tiče se prelaska Donalda Trumpa u presumptivnog kandidata (kandidat sa podrškom stranke, ali još uvijek bez njene službene podrške). Mnoge figure stranke nastoje se pomiriti sa činjenicom da će demagoška TV reality zvijezda biti njihov glavni kandidat u studenom.

I dok su neki poput senatora Dean Hellera (Nevada) i Bena Sassea (Nebraska) jasno stavili do znanja da neće glasati za Trumpa u studenom, senatori Kelly Ayotte (New Hampshire) i Roba Portmana (Ohio) kazali su da će glasati za stranačkog kandidata, ali da ga neće podržati.

Odluka oba bivša predsjednika ima osobnu konotaciju i to uslijed neuspješne kandidature Jeba Busha. Bivši guverner Floride, sin George HW-a i brat George W-a je bio neprekidno napadan od strane Trumpa za cijelo vrijeme njegove kampanje. Presumptivni kandidat je etiketirao guvernera „niskoenergetskim“, nazvavši ga čak „sramotom obitelji“.

Trump je u svojim brojnim govorima i obraćanjima takođe napadao George W Busha. Optužio ga je da je lagao o prisutnosti oružja za masovno uništenje u Iraku kako bi opravdao rat u Iraku 2003. godine.

- Lagali su. Rekli su da postoji oružje za masovno uništenje – nije ga bilo. A znali su da ga nema. Nije bilo oružja za masovno uništenje - kazao je Donald Trump tijekom debate u veljači u Greenville, Južna Karolina.

Presumptivni kandidat je takođe nazvao rat u Iraku „greškom“, nudeći netačne tvrdnje da je bio protiv ukidanja režima Saddama Husseina u to vrijeme.

Nedostatak podrške označava nastavak poteškoća koje će Trump imati u pokušaju da ujedini stranku podijeljenu oko njegove kandidature.

Kampanja Hillary Clinton objavila je u četvrtak video koji prikazuje bivše republikanske kandidate kako ga napadaju, kao i kompilaciju prominentnih konzervativaca počev od izabranih službenika, stranačkih lidera i radio voditelja, gdje svi odbijaju podržati Trumpa u novembru. Nedavna anketa CNN-a prikazuje mogućeg kandidata Demokrata, bivšeg državnog sekretara Hillary Clinton, kako vodi 54-41 ispred Trumpa u općim izborima.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?