Glazbeno-scenska priredba

“Bitka za Vukovar - kako smo branili grad i Hrvatsku”

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
06.02.2016.
u 07:00

U prepunom čitlučkom hotelu Brotnjo upriličena je veličanstvena glazbeno-scenska priredba simboličnog naziva “Bitka za Vukovar - kako smo branili grad i Hrvatsku”. Čitlučkom priredbom započela je hercegovačka turneja u sklopu koje će autori Damir Plavšić i Damir Markuš svoje knjige o obrani Vukovara i Hrvatske predstaviti i u Ljubuškom, Grudama, Mostaru, Širokom Brijegu i drugim mjestima. Tu jedinstvenu nezaboravnu glazbeno-scensku priredbu s izrazito naglašenim domoljubljem zajednički su organizirali KIC Čitluk i čitlučke udruge proizašle iz Domovinskog rata, piše Večernji list BiH.

U sklopu te priredbe o obrani Vukovara i Hrvatske, koja je privukla ogromno zanimanje posjetitelja iz Brotnja i Hercegovine, a poglavito branitelja, predstavljene su dvije iznimno zanimljive knjige u kojima autori Damir Markuš i Damir Plavšić opisuju obranu grada Vukovara i mukotrpno preživljavanje u srpskim logorima. U prvoj knjizi pod nazivom “58” (HOS u obrani Vukovara i Bogdanovaca) autora Damira Markuša Kutine na jedinstven je način opisao kako je 58 dragovoljaca HOS-a neustrašivo branilo grad Vukovar i Bogdanovce te proboj preživjelih HOS-ovaca iz vukovarskog obruča - (“HOS-ova štafeta smrti”). U drugoj knjizi koja nosi simboličan naziv “Ne plači, moj dobri anđele” (Bitka za Vuklovar, zatočeništvo i sloboda), njezin autor Damir Plavšić na zanimljiv je način potanko opisao obranu Sajmišta, Priljeva i Borova naselja, predaju hrvatskih branitelja te torture i mukotrpno preživljavanje u srpskim koncentracijskim logorima Stajićevo, Niš i Sremska Mitrovica. Predstavljanje spomenutih knjiga upriličeno je u obliku neobične glazbeno-scenske priredbe u kojoj su pjesmom i plesom sudjelovali članovi HKUD-a “Didak” iz Gradnića, HKUD-a “Brotnjo” iz Čitluka i HKUD-a “Sv. Marko” iz Vionice, a istodobno su do ganuća uzbudljive i zanimljive tekstove iz tih dviju knjiga čitali Anita Martinac, pjesnikinja i časnica HVO-a, te glumci Robert Pehar i Ante Luburić. Inače, prije početka priredbe, svijeće su zapaljene kod spomen-križa za poginule branitelje Brotnja u središtu Čitluka, pa su te večeri u isto vrijeme svijeće gorjele i za vukovarske žrtve i za poginule branitelje Brotnja. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije