Ljubuški

Biskup Ratko Perić podijelio sakrament svete krizme za 185 mladih

BiH,16.04.16.Mostar, Krizma ,Sv Ivan, 77 krizmanika,Photo:Stojan Lasic
17.04.2016.
u 07:00

Na misi je biskup navodio primjere iz života u kojima krizmanici mogu prepoznati što je mudro razmišljanje i postupanje

Lijep duhovni događaj u prekrasnom sunčanom travanjskom danu dogodio se jučer u ljubuškoj župi i svetištu sv. Ante Humac. Biskup Ratko Perić podijelio je sakrament svete krizme mladim vjernicima među kojima je ove godine bilo 90 djevojčica i 95 dječaka - ukupno 185. Krizmanici i njihovi kumovi i kume, svečano obučeni i uređeni, poredali su se na crkvenom i samostanskom dvorištu te u procesiji, na kraju koje je išao biskup, ušli u crkvu.

- Oče biskupe, sretni smo što ste danas ovdje među nama, na vašem i našem Humcu, u našoj i vašoj župi. Molimo da nas blagoslovite. Polaganjem vaših ruku na naše glave i mazanjem svetom krizmom na našemu čelu, po vama i preko vas, dragi Bog u ovoj Godini milosrđa, neka izlije na svakog krizmanika darove svoga Svetoga Duha - pozdravili su mladi biskupa uz molbu da im podijeli svetu potvrdu i darove Duha Svetoga: mudrost, razum, savjet, jakost, znanje, pobožnost i strah Božji. Riječi pozdrava i dobrodošlice biskupu, u svoje osobno ime, uime mladih kandidata za svetu krizmu, cijele humačke župe i franjevačke obitelji na Humcu uputio je humački župnik fra Ivan Boras.

- Rekli su mi moji suradnici, koji su vas ispitivali, da ste vrlo dobro znali, neki odlično, neki manje odlično, ali, u svakom slučaju, bolje nego u dosta drugih župa - pohvalio je biskup krizmanike i njihova vjeroučitelja fra Gorana Azinovića te zahvalio njima i njihovim roditeljima na uloženom trudu. Nakon toga uslijedilo je slavlje svete mise u kojoj je biskup u propovijedi posebice govorio o daru mudrosti. Navodio je primjere iz života u kojima krizmanici mogu prepoznati što je mudro razmišljanje i postupanje, a posebnu pozornost posvetio je životu i svećeničkom djelovanju sv. Leopolda Bogdana Mandića kojeg je, uz druge dobre osobine, krasila i mudrost.

Tijekom mise biskup je krizmanicima podijelio sakrament krizme i pritom je neke od njih priupitao za pojedinosti koje je izrekao o sv. Leopoldu Mandiću, želeći provjeriti koliko su pozorno slušali propovijed. Pokazalo se da su ga dobro slušali. Nakon duhovnog slavlja, nastavljeno je obiteljsko u ugodnom ozračju. U poslijepodnevnim satima biskup Perić je sakrament krizme podijelio u župi sv. Ivana apostola i evanđelista u Mostaru.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije