komemoracija za stradale Hrvate

Biskup Perić: Nema mira ni pravde ako nema istine, jasne i potpune

groblje
Foto: Stojan Lasić
1/12
20.08.2016.
u 14:38

Tko gradi na nepravdi i neistini taj gradi rat, a tko gradi na istini i pravdi taj gradi mir. Kristov je mir plod Kristova križa koji jednim krakom povezuje svijet s nebom, a drugim krakom povezuje sve nas na ovoj kugli zemaljskoj - poručio je biskup

U povodu obilježavanja Europskog dana sjećanja na žrtve totalitarnih režima, fašizma, nacizma i komunizma na Bilima kod Mostara, na lokalitetu Groblja mira, služena je sveta misa i održana komemoracija za stradale Hrvate u Drugom svjetskom ratu i poraću te Domovinskom ratu.

U svojoj propovjedi biskup mons. dr. Ratko Perić kazao je kako se do mira kao društvenog i religioznog cilja ne dospijeva bez krijeposti pravde.

- Nema mira ni pravde ako nema istine, jasne i potpune, povijesne i sadašnje, koja nas je jedina kadra osloboditi klevete i laži. Tko gradi na nepravdi i neistini taj gradi rat, a tko gradi na istini i pravdi taj gradi mir. Kristov je mir plod Kristova križa koji jednim krakom povezuje svijet s nebom, a drugim krakom povezuje sve nas na ovoj kugli zemaljskoj - istaknuo je biskup Perić. 

Prije svete mise blagoslovljena je novoizgrađena crkva na Bilima, dok drugi sadržaji kompleksa "Groblja mira", uključujući i 50 tisuća križeva s imenima i prezimenima pobijenih vojnika i civila, trebaju biti završeni sljedećih godina.

Na komemoraciji koja je uslijedila nakon svete mise, predsjednik Odjela za Drugi svjetski i Domovinski rat Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine Ilija Vrljić podsjetio je da je na lokalitetu Bila, između Širokog Brijega i Mostara, 2013. godine položen kamen temeljac za izgradnju Memorijalnog centra "Groblje mira", a nakon što su političke stranke hrvatskog naroda ušle u vlast 2015. godine napravljen je veliki iskorak u izgradnji infrastrukture i uređenju platoa spomen obilježja.

Dopredsjednik i povjerenik Komisije Hrvatske biskupske konferencije (HBK) i Biskupske konferencije BiH za hrvatski martirologij fra Miljenko Stojić u svom je govoru istaknuo kako svaka žrtva zaslužuje dostojanstven pokop.

- Dosta je bilo patnje i rušenja. Došlo je vrijeme života u miru. Hoćemo li to moći? Hoćemo ako naše srce bude obraćeno i čisto. Zbog toga naše oči nisu uprte prema zločincima već prema žrtvama. Svako ljudsko stvorenje zaslužilo je dostojan pokop, a dobri Bog sudit će i odlučivat će hoće li mu dati mjesto u svom kraljevstvu - naglasio je fra Miljenko.

Današnjoj svetoj misi i komemoraciji nazočili su brojni vjerski, kulturni i politički dužnosnici hrvatskog naroda, među kojima i ministar vanjskih poslova Hrvatske Miro Kovač, član Predsjedništva BiH Dragan Čović i predsjednik Federacije BiH Marinko Ćavara.

Ministar Kovač kazao je kako je povijest učiteljica života, no, na žalost, njezine se lekcije brzo zaboravljaju.

- Žrtve treba staviti u prvi plan i prije svega njima treba odati počast. Svaka žrtva zaslužuje istinu. O istini se mora govoriti. Treba govoriti i o fašističkim, i o nacističkim, i o komunističkim zločinima - kazao je ministar Kovač.

Upozorio je na opasnost od manipulacije žrtvama i fabriciranja povijesti što je, kako je kazao, "ovih dana vidljivo u susjedstvu".

Organizatori komemoracije bili su Odjela za Drugi svjetski i Domovinski rat te Glavno vijeće Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije