Estrogeni

Biljke za žensku hormonalnu ravnotežu

kikiriki
01.12.2015.
u 10:04

Pozabavit ćemo se tzv. biljkama koje sadrže fitoestrogene – spojeve koji štite tijelo od opasnih oblika estrogena koje bi naše endokrine žlijezde mogle početi lučiti u krvotok. Jedna od takvih biljaka je soja, ali i izdanci soje te mahunarke – pinto grah, grašak, crveni grah (obični) i crvena leća, azuki grah i bob. Preporučuje se i tofu sir te još niz biljaka koje ćete pronaći u tekstu.

Lanene sjemenke

Sadrže lignane koji pomažu u nadzoru endometrioze i najvjerojatnije raka dojke. Dodajte ih u variva ili u brašno ako sami pripremate kruh.
 

Kikiriki

Sadrži spojeve slične mahunarkama. Kikiriki jedite s njegovom crvenom tankom opnom jer je bogata supstancama procijanidima koji pomažu u normaliziranju razine hormona.
 

Pupoljka

Biljka bogata uljem, a njeno ulje sadrži gama linolensku kiselinu i triptofan koji povoljno utječu na zdravlje žene i PMS.
 

Malina

Ukusan čaj od listova maline smiruju menstrualne grčeve i općenito opušta mišiće maternice pa nam je korisna i kod mioma, ali i tijekom trudnoće.
 

Borovnica

Sadrži antocijanine i procijanide. Pijte čaj od listova ili pojedite pola šalice plodova borovnice – ukusni su i prirodno slatki.
 

Đumbir

Odličan za žene, bolju cirkulaciju i rad jetre; ali i za muškarce jer povećava broj i pokretljivost spermatozoida.
 

Crvena djetelina

Bogata fitoestrogenima i izoflavonima koji povećavaju razinu estrogena pa se preporučuje u klimakteriju.
 

Stolisnik

Smiruje grčeve i upale pa se preporučuje piti ga kao čaj ili tinkturu, a odlične su i sjedeće kupke u čaju od stolisnika i malo mente.
 

Sladić

Njegovi prirodni estrogenski sastojci smanjuju razinu estrogena kad su previsoki, a povećavaju je kad je razina hormona niska.
 

Konopljika

Normalizira razinu hormona u menopauzi no ujedno povećava proizvodnju hormona hipofize te blokira FSH. Pri tom povisuje razinu progesterona i pomaže kod policističnih jajnika i neredovitih ciklusa tj. neplodnosti. Pomaže i kod PMS-a, a koristi se još iz doba stare Grčke i Rima. Regulira rad jajnika i najbolje ju je uzimati u drugoj polovici ciklusa.
 

Cimicifuga

Nju spominjem, ali je ne koristim u svojoj terapiji jer ne dajem svojim pacijentima biljke u obliku tableta ili kapsula već samo u izvornom obliku. Ublažava menopauzu i umanjuje valunge.

U prehrani pomažu: jabuka, marelice, cikla, celer, trešnje, kruška, jagode, kopar i kim. One sadrže bor za kojeg je u istraživanjima ustanovljeno da povisuje razinu estrogena.

Ljekovitih biljaka koje nam mogu pomoći kod ženskih tegoba ima još. No ovdje sam navela one koje su najdjelotvornije,s velikim sadržajem fitoestrogena i koje su, naravno, puno puta ispitane kroz mnoge stručne studije, a to nam daje dodatnu sigurnost tijekom terapije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije